Foto – Anda Krauze

Asinsdesu – tikai dažkārt 1

Izrādās, putraimu jeb asinsdesas zināmas ne tikai Latvijā. Angliski runājošajā pasaulē tās dēvē par black pudding vai blood sausage, Francijā un Beļģijā – par boudin noir, Čīlē – par prieta, Spānijā – par morcilla.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
Lasīt citas ziņas

Latvijā šo produktu piedāvā vairāki gaļas pārstrādes uzņēmumi – “Rīgas miesnieks”, Tukuma gaļas kombināts, “Nākotne”, SIA “G.A.L” Mārupē. Vieni to dēvē par putraimu desu, citi – par asinsdesu. Vai tas maz ir viens un tas pats?

Gaļas pārstrādes uzņēmuma “Nākotne” pārstāve Inita Tērauda stāsta, ka produkts patiešām ir viens un tas pats. Tajā ir gan asinis, gan putraimi, tāpēc ražotāji izvēlas, kā labāk tīk – dēvēt tās par putraimu vai asins desām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā ražo asinsdesu, uzņēmuma pārstāve neizpauž, norādot vien, ka sagatavoto masu pilda dabiskās zarnās, vāra un pēc tam, lai radītu izteiksmīgāku garšu un aromātu, arī apkūpina.

Uz gaļas pārstrādes uzņēmuma “Nākotne” ražoto asinsdesu iepakojuma lasāms, ka sastāvā ir ūdens, 15% asiņu, cūku ādiņas, grūbas, plaušas, cūkgaļa, speķis, kartupeļu ciete, soja, sāls, konservants nātrija nitrīts, ķiploku ekstrakts, melnie pipari, biezinātāji E407a, E466, stabilizators nātrija citrāts. 100 g asinsdesas enerģētiskā un uzturvērtība ir 188 kcal/787kJ, olbaltumvielas – 11,4 g, tauki – 9,3 g, ogļhidrāti – 14,3 g.

Bet, piemēram, “Rīgas miesnieka” ražotajās asinsdesās ir 49% miežu putraimu, 16% asiņu, 15% cūkgaļas, cūku ādas, 5% cūkas galvas gaļas, cūku tauki, sāls, sīpoli, rauga ekstrakts, garšvielas, to skaitā soja, selerijas, laktoze, majorāns, dūmu aromāts. 100 g produkta enerģētiskā vērtība ir 249 kcal/1037 kJ, 
9 g olbaltumvielu, 15 g ogļhidrātu, 17 g tauku. Uzsvērts, ka šim produktam nav pievienotas e-vielas – garšas un smaržas pastiprinātājs E621, konservants E250 un krāsviela E120.

Cik veselīgas ir asinsdesas? Uztura zinātniece Guna Rijkure:

– Bažas rada cūku ādiņas un tauki, ko asinsdesām pievienojuši ražotāji. Tie satur piesātinātās taukskābes, kas rada paaugstināta holesterīna risku un veicina aterosklerozes attīstību.
Mediķi ir noraizējušies arī par konservanta nātrija nitrīta pārāk plašo lietojumu pārtikas rūpniecībā. “Nākotnes” asinsdesas, manuprāt, varēja iztikt bez šīs pārtikas piedevas. Šī viela produktam piešķir glīti sārtu nokrāsu, kas patīk pircējiem, bet cilvēka veselībai nav nemaz tik nekaitīga.

Biezinātāji E407a un E466, kas arī pievienoti “Nākotnes” asinsdesām, uzlabo pārtikas produkta viskozitāti, bet organismam nav kaitīgi, lietojami bez ierobežojuma. Biezinātājus gatavo no augu izcelsmes izejvielām, piemēram, E407a iegūts no jūras zālēm. Cerams, ka asinsdesām nav pievienots pārāk daudz sāls.

Reklāma
Reklāma

Asinsdesas ir normāls produkts, ko dažkārt likt uz šķīvja. Mājās gatavotas, gan tās noteikti garšotu daudz labāk, bet ne katram ir pieejamas tām nepieciešamās izejvielas. Protams, tāpat kā jebkuru citu produktu asinsdesas nevajadzētu ēst katru dienu.

Indra no Tukuma puses asinsdesu gatavo tā: kad laukos cūku bēres, galvenais ir savākt asinis. Vidēji no viena rukša izdodas iegūt ap 3 l asiņu. No asinīm, ūdens un putraimiem vāra putru. Uz 1 l asiņu ņem 800 g vidēja maluma miežu putraimu un 3 l ūdens. Vārīšanās procesā liek klāt 400 g sagriezta cauraudzīša. Putru atdzesē, tad pievieno sauju sasmalcinātu ķiploku, sauju smalki saberztu piparmētru lapiņu, šķipsnu majorāna, maltus melnos un smaržīgos piparus, sāli un visu kārtīgi samaisa. Pilda iepriekš izmērcētās, iztīrītās zarnās. Desu rituļus liek pītā diegu maisiņā (ja saglabājies, var likt vecajā padomju laiku diegu tīkliņā) un 15 minūtes vāra viegli sālītā, ar garšvielām bagātinātā ūdenī. Iedur ar adatu. Ja sula pelēcīga, nevis sārta, desas ir gatavas. Atdzesē. Pirms celšanas galdā kārtīgi apcep no abām pusēm, pirms tam sadurstot ar lāpāmo adatu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.