Arvien vairāk ļaudis izvēlas vegānisku uzturu 1
Vegānisms kļūst aizvien populārāks gan pasaulē, gan Latvijā. Pēdējos 10 gados vegānisma piekritēju skaits ir palielinājies un turpina augt.
Arī veikalos pieejamo produktu klāsts vegāniem domāto pārtiku turpina pieaugt. “Rimi Latvia” tīklā specializētie produkti vegāniem un veģetāriešiem pieejami jau vairākus gadus. Vegānu pārtika joprojām ir nišas kategorija, taču ar stabilu pieaugumu.
Šajos veikalos šobrīd ir pieejami ap 100 dažāda veida vegānu produktiem svaigajā pārtikā – dažāda veida vegānu dzērieni, piena aizvietotāji, sojas bāzes jogurti un deserti, biezpiena sieriņi, saldēti produkti, saldējumi. Ir pieejamas augu valsts izcelsmes alternatīvas sieram, kā arī paplašināts produktu klāsts pārstrādātās gaļas kategorijā.
“Rimi Latvia” kategoriju departamenta direktors Milans Blūms: “Lielākais pieprasījums (ap 44%) vegānu pārtikas grupā ir vērojams pēc dažādiem piena aizvietotājiem – rīsu, mandeļu, Indijas riekstu, kokosriekstu un sojas piena, kā arī izsmidzināmiem sojas bāzes putukrējumiem, vairāku veidu saldam krējumam un majonēzei. 29% vegānu produktu pieprasījumu sastāda sojas bāzes jogurti un dažāda veida deserti.
10% produktu pieprasījuma ir augu valsts alternatīva sieram, 16% – pārstrādātas gaļas alternatīvas. Produktu grupas, kurām redzam papildu pieprasījumu, ir dažādi saldie un sāļie kulinārijas izstrādājumi – mūsu sortimentā šobrīd ir kūkas, kruasāni, maize un saldētas picas vegāniem. Regulāri pārskatām sortimentu, lai to varētu paplašināt ar dažādiem jaunumiem. Plānojam nākotnē paplašināt sortimentu arī citās svaigās pārtikas kategorijās.”
Rīgā pieprasījums pēc vegānu produktiem ir lielāks, bet arī reģionos ir noteikta pircēju grupa, kas izvēlas vegānu produktus. Šobrīd jau vairākos veikalos ir ieviesti īpaši vegānu un veģetāriešu stendi, lai pircēji var atrast sev piemērotus produktus vienuviet.
Veikalos, kur šobrīd nav pieejami atsevišķi vegānu stendi, šie produkti klientiem ir pieejami attiecīgās produktu kategorijas plauktos, piemēram, biezpiena sieriņi pie biezpiena sieriņiem utt.
Olga Ļubina, veselīgas ēšanas eksperte: “Ja cilvēks plāno kļūt par vegānu, viņam pašam daudz jāizglītojas uztura jautājumos, plānojot savu ikdienas ēdienkarti. Ja ar esošajām zināšanām nepietiek, jāvēršas pie pieredzējuša uztura speciālista, kurš palīdzēs sastādīt uztura plānu tā, lai visas svarīgās uzturvielas tiktu uzņemtas pietiekamā daudzumā.
Vegāniem noteikti ieteiktu ieskatīties graudaugu un pākšaugu plauktos, jo tur var atrast gan ikdienā plaši lietojamus produktus – rīsus, griķus vai grūbas, gan arī mazāk zināmus – kvinoju, bulguru, dažādu veidu lēcas, pat kvinojas un auzu pastu, ko iesaku pagaršot ne tikai vegāniem, bet arī visēdājiem, lai dažādotu savu ikdienas uzturu.”