Pārtikas produktu kvalitātes pārbaudes testu tehnoloģiju uzņēmums “Conelum” izstrādāja šeit – Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens pētniecības zinātniskajā laboratorijā. Ar to iepazīstina laboratorijas vadītājs, RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna.
Pārtikas produktu kvalitātes pārbaudes testu tehnoloģiju uzņēmums “Conelum” izstrādāja šeit – Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens pētniecības zinātniskajā laboratorijā. Ar to iepazīstina laboratorijas vadītājs, RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna.
Foto: Valdis Semjonovs

Ārvalstu uzmanību piesaistījusi Latvijā nesen radītā pelējuma sēnītes atklāšanas metode 2

Pirmie pasaulē – tādi pārtikas nozarē ir tehnoloģiju uzņēmuma “Conelum” īpašnieki. Viņu izstrādātā tehnoloģija ļauj divu stundu laikā noteikt pelējuma sēnīšu klātbūtni pārtikas produktos, piemēram, pienā, jogurtā vai svaigā gaļā, vēstīts “Latvijas Avīzes” pielikumā “Latvijas Bizness”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Tas manāmi atvieglos darbu pārtikas produktu, dzērienu ražotājiem un pārstrādātājiem, jo šobrīd šādas mikrobioloģiskās pārbaudes prasa aptuveni 36 stundas.

Celmlauži savā nozarē

Ideja par biotehnoloģiju uzņēmuma SIA “Conelum” (Conelum Biotech LLC) izstrādāto pārtikas produktu kvalitātes pārbaudes testu tehnoloģiju “EloKIT” radās pirms sešiem gadiem Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) laboratorijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sapni par inovāciju uzņēmumu izloloja Antons Adamovičs, kurš tolaik studēja mikrobioloģiju. Lai to īstenotu, viņš iestājās Komercializācijas reaktorā, kur iepazinās ar RTU zinātniekiem – Ūdens pētniecības zinātniskās laboratorijas vadošo pētnieci, asociēto profesori Lindu Mežuli un RTU zinātņu prorektoru Tāli Juhnu.

“Mēs esam radījuši paātrinātu mikrobioloģisko kvantitatīvo diagnostiku, ko veic māk­slīgais intelekts, nevis cilvēks,” skaidro “Conelum” līdzīpašnieks T. Juhna.

Viņš norāda, ka klasiskajā variantā, piemēram, baktērijas vai raugi tiekot skaitīti ar mikroskopa palīdzību vai uzsēšanas metodi. Tieši otrais variants šajā industrijā tiek izmantots visbiežāk.

“Paņemtais paraugs, piemēram, no jogurta, siera vai gaļas, tiek “uzsēts” uz platītes un ielikts inkubatorā. Un tikai pēc 36 stundām ir izaugušas šūnas, kuras tiek saskaitītas. Ja šūnu skaits ir lielāks par pieļaujamo, tas nozīmē, ka konkrētais produkts ir bojāts.”

Lai gan metode esot diezgan vienkārša, lielākās problēmas sagādā tas, ka tā ir ļoti laik­ietilpīga. Produkts pārbaudes laikā vai nu netiek ražots, vai uzņēmums, to ražojot, riskē.

“Turpretī mēs esam izveidojuši sistēmu, kas ļauj šūnas saskaitīt ātrāk un efektīvāk – aptuveni divu stundu laikā rezultāti jau ir zināmi. Šādu risinājumu citviet pasaulē nav.”

“Conelum” ir ekskluzīva licence uz RTU izgudrojumu un uzņēmuma īpašnieki, tāpat kā universitāte, patiesi lepojas, ka spēj piedāvāt unikālu metodi, apvienojot molekulāro bioķīmiju ar robotiku, fotoniku un mākslīgo intelektu.

Mazāk saindētas pārtikas

“Conelum” izstrādātā tehnoloģija izpelnījusies lielu interesi no ārvalstu uzņēmēju puses, taču kompānija šobrīd to vēl netirgo.

Reklāma
Reklāma

“Lai gan ideja tapa jau pirms krietna laika, joprojām neesam ieguvuši tehnoloģijas sertifikāciju. Tas ir gaužām sarežģīts process, jo saistīts ar pārtikas nozari, kas uzliek īpaši stingras prasības. Taču plānojam, ka gada beigās būsim dabūjuši sertifikāciju un varēsim slēgt līgumus ar ieinteresējošajām kompānijām.”

Lai gan uzņēmums savu darbību vērš ārvalstu tirgus virzienā, koncentrējoties uz eksportu, arī Latvijā šo izgudrojumu būtu iespējams izmantot. Tā ir sanācis, ka lielāko interesi izrāda tieši ārvalstu kompānijas. Galvenokārt jogurta, arī piena un siera ražotāji.

Lai gan pagaidām konkrētus vārdus uzņēmuma pārstāvis vairās saukt, viņš ieskicē: “Sarunas vedam ar nozīmīgākajiem tirgus spēlētājiem, uzņēmumiem, kuru vārdi zināmi visā pasaulē.”

Jautāts izskaidrot, ko šis tehnoloģiskais risinājums dos mums, patērētājiem, T. Juhna uzsver: “Pavisam vienkārši – cilvēki mazāk slimos un arī mirs no saindētas pārtikas. Galvenais ieguvums ir pārtikas kvalitāte, kas ir globāla pro­blēma visā pasaulē.”

Liels pluss esot arī tas, ka ar šī izgudrojuma palīdzību var optimizēt ražošanas procesu. “Pārtikas ražotāji varēs ātrāk reaģēt, atrast un identificēt problēmu, izvairīties no ražošanas procesa apstādināšanas un reputācijas riskiem.”

“Conelum” neizslēdz iespēju izmantot savu metodi arī citās nozarēs. “Esam saņēmuši konkrētu pasūtījumu no Amerikas, taču plašākus komentārus ir pāragri sniegt,” tiešs ir T. Juhna.

Maina tradīcijas

Taču uzņēmuma vadība noraizējusies par ilgo produkta izstrādes laiku, jo arī konkurenti šajā laikā neguļ.

“Neizslēdzam iespēju, ka līdzīgas tehnoloģijas pa šo laika posmu var rasties, taču mierina doma, ka to īstenot nebūt nav vienkārši. Arī konkurentiem būs jāiet cauri šim sarežģītajam sertifikācijas procesam.”

Lai iegūtu sertifikāciju, metodei ir jābūt labākai nekā esošajai un tās verifikācija ir jāveic neatkarīgiem ekspertiem neatkarīgās laboratorijās.

“Mēs esam izvēlējušies diezgan sarežģītu tehnoloģiju un diezgan sarežģītu nozari. Ielauzties tajā, kas saistītas ar cilvēka veselību, ir ārkārtīgi grūti,” neslēpj RTU prorektors.

Viņš arī norāda, ka šāda veida izgudrojumi neizbēgami maina tradīcijas, cilvēku paradumus un darba procesu.

“Līdz šim mikrobioloģiskās analīzes uzņēmumos veica pavisam citādi – darbu izdarīja cilvēks. Mēs esam radījuši ko tādu, kas strādā ātrāk un arī labāk par cilvēku. Godīgi sakot, tas bija pārsteigums mums pašiem. Sākotnēji biju skeptisks, bet, redzot, cik šis robots ātri apgūst skaitīšanu, domas mainījās. Mums tomēr piemīt šis cilvēciskais faktors. Mēs nogur­stam, mums apnīk, mēs pieļaujam kļūdas. Un vienkārši ir jāpieņem, ka robots spēj izdarīt darbu labāk un ir galvas tiesu pārāks par mums pat tad, ja ilgus gadus esam nostrādājuši laboratorijā.”

PĀRKĀPUMA BŪTĪBA

Sēkla:

• SIA “Conelum” (Conelum Biotech LLC) dibināts 2012. gadā.

• 2013. gadā tiek piesaistītas pirmās investīcijas no riska kapitāla fonda “Imprimatur Capital Seed Fund” 200 000 eiro apmērā.

Dīgšana:

• 2014. gadā RTU jaunuzņēmums iekļūst poļu intelektuālās domas kultūras izdevniecības “Respublika” veidotajā Austrumeiropas 100 gaišāko prātu un ideju topā.

• 2016. gadā “Conelum” iegūst balvu zaļo tehnoloģiju sektorā starptautiskajā jaunuzņēmumu atzinības konkursā “Startup Europe Awards” (SEUA).

• 2017. gadā “Conelum” 2450 dalībnieku konkurencē izcīna uzvaru nozīmīgākajā Centrālās un Austrumeiropas digitālās ekonomikas un tehnoloģiju festivāla “Webit” rīkotajā jaunuzņēmumu konkursā “Founder Games 2017”, iegūstot galveno balvu, kas ir 200 000 eiro “sēklas” kapitālu uzņēmuma attīstībai.

Augļi

• Uzņēmuma pastāvēšanas laikā no riska kapitāla fonda “Imprimatur Capital Seed Fund” piesaistīti vēl 545 000 eiro.

• Kopējās investīcijas šobrīd veido apmēram vienu miljonu.

• Uzņēmums plāno šā gada beigās saņemt sertifikāciju un pārdot pirmās tehnoloģijas. Galvenais fokuss ir uz Eiropas tirgu, arī Krieviju, bet vēlāk uz ASV un pārējo pasauli.

VĒRTĒJUMS: liels potenciāls

Riska kapitāla fonda “Imprimatur Capital Fund Management” vadošais partneris Latvijā Tobijs Moore: “Uzņēmumu “Conelum” vērtējam ļoti augstu un uzskatām, ka tam ir liels potenciāls. Balstoties uz vairāku gadu pētniecības rezultātiem, “Conelum” komanda ir izstrādājusi inovatīvu metodi, kas ievērojami samazina laiku, kas nepieciešams, lai noteiktu, vai pārtikas produkts ir tīrs vai inficēts. Tādējādi tiek samazināts risks, ka patērētājs savā uzturā lieto inficētu pārtiku.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.