Ārsti atklāj, no kā viņi atteikušies, uzzinot kādu kaitējumu tas var nodarīt. Kāpēc viņi vairs neēd pat kartupeļu salātus? 0
Sociālajos tīklos lielu popularitāti izpelnījies video, kurā ārsti atklājuši, kā medicīnas studijas mainījušas viņu ieradumus, raksta izdevums “Daily Mail”.
“Nekad vairs neēdīšu kartupeļu salātus,” – ar šādu pārsteidzošu atzinumu video dalās medicīnas studenti.
Izrādās, kartupeļu salāti ir viens no biežākajiem pārtikas izraisīto saslimšanu cēloņiem.
Ja salāti tiek atstāti ārpus ledusskapja temperatūrā no 4 līdz 60°C ilgāk par divām stundām, tie kļūst par īstu “baktēriju paradīzi”.
Ja kartupeļu salāti tiek atstāti istabas temperatūrā pārāk ilgi, baktērijas, piemēram, Salmonella vai E. coli, var vairoties un izraisīt saindēšanos ar pārtiku. Kartupeļu salāti sastāv no vārītiem kartupeļiem, majonēzes vai citiem piena produktiem, bieži to sastāvā ir arī olas. Visi šie produkti kombinācijā ar siltu vidi rada ideālus apstākļus baktēriju augšanai.
Vienmēr uzglabājiet tos ledusskapī, nelieciet uz galda lielās porcijās, labāk papildināt pēc nepieciešamības, pēc 2 stundām istabas temperatūrā salātus labāk vairs nelietot, īpaši uzmanīgiem jābūt vasarā un piknikā.
Tāpat vairāki mediķi uzsver, ka nekad vairs nebrauktu ar velosipēdu, sniega dēli vai skrituļdēli bez ķiveres.
“Agrāk es braukāju pa universitātes teritoriju ar elektrisko skrituļdēli bez ķiveres. Tagad es to nekad vairs nedarītu,” atzīst kāds medicīnas students.
Statistika to apstiprina – katru gadu aptuveni 2% no visiem satiksmes negadījumos bojā gājušajiem ir velosipēdisti, un lielākā daļa letālo traumu ir tieši galvas traumas.
Cita medicīnas studente atklāja, ka viņa vispār nekad nebrauktu ar motociklu, savukārt citi uzsvēra vēlmi ēst veselīgāk, atteikties no smēķēšanas un mācīšanās vēlās nakts stundās.
Mediķi arī brīdina par mākslīgajiem saldinātājiem, kas var paaugstināt vēža, sirds-asinsvadu slimību un 2. tipa diabēta risku, nepietiekamu šķiedrvielu uzņemšanu, bīstamību peldēties siltā ezerā, kas var būt inficēts ar parazītiem un baktērijā, vecas pārtikas lietošanu un futbola spēlēšanas riskiem bērniem.
Daudzi apņēmās riska mazināšanai gatavot mazākas porcijas un turēt salātus aukstumā.
Citi atzina, ka nevar atteikties no mākslīgajiem saldinātājiem, bet daži bija pārsteigti, ka bīstams var būt silts ezera ūdens: “Tas siltā ezera ūdens mani patiesi šokēja. Es nekad neiedomājos, cik toksisks tas var būt.”