Aronijas: var pievienot gan siltajiem ēdieniem, gan gatavot saldas un sāļas mērces, kokteiļus 0
Aronijas nav īpaši iecienītas uzturā, jo daudzi nezina, kā tās pagatavot, un tās paliek nenovāktas pie koka putniem par prieku. Taču šīs ogas ir vērtīgs vitamīnu avots ikdienas uzturā. Sauja aroniju ēdienu padara ne tikai krāsainu, bet arī garšīgu. Tās var pievienot gan siltajiem ēdieniem, gan gatavot saldas un sāļas mērces, kokteiļus.
UZZIŅA
• Sasaldējot aronijas, tās kļūst saldskābas, samazinās ogu sīvums.
• Lai izceltos aroniju garša, tās ieteicams kombinēt ar citrona sulu un cukuru.
• No aronijām iznāk gards sīrups. Kilogramu tumšo ogu aplej ar karstu citronskābes ūdeni (litrs ūdens un 2 ēdamkarotes citronskābes). Garšai pievieno sauju ķiršu lapu un atstāj diennakti ievilkties. Izkāš, pievieno kilogramu cukura, uzkarsē līdz + 85 grādiem un sapilda tīrās pudelēs. Ziemā no sīrupa var pagatavot kārdinošas krāsas gardu limonādi.
• No kaltētām aronijām gada aukstajos mēnešos iznāk gardi kēksi, smūtiji, piena kokteiļi un vitamīnu tēja (maisījumā ar kaltētiem mežrozīšu paaugļiem, vilkābelēm un āboliem).
• Aronijas viegli uzglabāt līdz pat novembra beigām, ja tagad salasa, izklāj plānā kārtā uz plāna auduma vai papīra un tur tumšā vietā +3…+7 °C.
• Aroniju biezeni vāra kopā ar āboliem un bumbieriem, tad tas būs aromātisks, saldskābs, nejutīs aroniju sīvo garšu.
• Šīs ogas labi sader kopā ar zemenēm, avenēm, apelsīniem, āboliem un bumbieriem, no garšvielām – ar vaniļu, krustnagliņām un kanēli.
• Pat dažas aronijas iekrāso dzērienu vai krēmu violetā tonī.
SVARĪGI
Aronijas neiesaka cilvēkiem, kuriem ir pazemināts asinsspiediens, jo šīs ogas to vēl vairāk pazemina. Melnās pīlādžogas arī nevar lietot, ja ir gastrīts, paaugstināts skābes saturs kuņģī un divpadsmitpirkstu zarnas čūla.