Aromātiskie holandiešu cepumiņi ar citrona miziņu: laiks izciliem našķiem! 1
Brokastis, vakariņas vai vienkārši našķošanos ar vidēji saldiem, bet ļoti aromātiskiem cepumiņiem sev var sarīkot arī tāpat vien – bez īpaša iemesla un svinībām. Šie cepumi, kuri nav pārlieku saldi, bet ir ļoti aromātiski, lielā cieņā ir Holandē un tos mēdz saukt par holandiešu cepumiņiem. Galvenais, kas jāatceras tos gatavojot – mīkla pirms tam ir jānotur ledusskapī vismaz piecas stundas!
Holandiešu cepumiņi ar citrona miziņu
Sastāvdaļas:
Sviests – 150 grami
Piens – 150 ml
Citrons (vidējs/ mazs) – 1 gab.
Kviešu milti – 280 – 300 grami
Sausais raugs – 1/3 tējkarotes
Cukurs – 1 glāze
Pagatavošana:
Kārtīgi nomazgā citronu un noslauka. Uz rīves sarīvē tā miziņu. Pēc tam – izspiež no tā visu sulu.
Traukā iemaisa miltus un sauso raugu. Pielej klāt aukstu pienu un 1 ēdamkaroti citrona sulas. Pievieno citrona mizu, visu kārtīgi samaisa ar karoti.
Atkausētu, mīkstu sviestu sadala astoņos deviņos gabaliņos. Pievieno mīklai, katru reizi kārtīgi ar karoti iejaucot to mīklā.
Mīkla būs lipīga, taču papildus miltus bērt nevajag. Kad viss sviests ir pievienots, mīklu saveido bumbas formā, ieliek celofāna paciņā un novieto ledusskapī vismaz uz 5 stundām. Tomēr labāk, ja mīkla ledusskapī “atpūšas” visu nakti.
Izņemiet mīklu no ledusskapja un sadaliet to divās daļās. Katru daļu izrullē garenā “rullī” un sagriež 0,5 cm biezumā gabaliņos. Pēc tam tos “saplacina” kā pankūciņas, taču ne pavisam plakanas. Kārto uz cepešpannas, uz kuras uzklāts cepamais papīrs. Pēc tam bagātīgi apber ar cukuru.
Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādu karstumā uz 20 minūtēm vai, ja nepieciešams, ilgāk. Cepumiņiem jābūt zeltaini brūniem.
Našķoties ar tiem var gan ar karstiem un tikko cepties, gan pilnīgi atdzisušiem – garša būs nevainojama kā vienā, tā otrā variantā.
Labu apetīti!