Aromātiski un kraukšķīgi! Trīs gardas mazsālītu gurķīšu receptes 2
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Pašu gatavotiem mazsālītajiem gurķīšiem piemīt īpaša garša un aromāts. Tos var nokraukšķināt tāpat, tie ir lieliska piedeva dažādiem ēdieniem. Turklāt mazsālīto gurķīšu lielais pluss – tos var ātri pagatavot, un nav ilgi jāgaida, lai varētu ēst.
Ar upeņu un nātru lapām
Sastāvdaļas:
• 1 kg nelielu gurķīšu
• 1 l ūdens
• 100 g diļļu
• 10 ķiploka daiviņu
• 6–8 nātru lapas
• 6 ozollapas
• 6 upeņu lapas
• 2 ēdamkarotes sāls
• 1 ēdamkarote cukura
Pagatavošana:
Gurķus nomazgā, nogriež galus (tad ātrāk uzsūcas marināde). Burkā vai citā traukā vispirms liek upeņu lapas, nātres un ozollapas – tās visas gurķus padara kraukšķīgus.
Uzvāra ūdeni, pieber sāli un cukuru pēc garšas. Kad marināde atdzisusi, uzlej gurķiem tā, lai būtu nosegti, Var uzlikt slogu.Pēc 8–10 stundām mazsālītie gurķīši ir gatavi.
Ar mārrutkiem
Sastāvdaļas:
• 1 kg gurķu
• 1 l ūdens
• 6 upeņu lapas
• 6 ķiršu lapas
• 1 mārrutka lapa
• dilles ar kātiem
• 2 ēdamkarotes sāls
• 1 ēdamkarote cukura
• 1 tējkarote galda mārrutku
Pagatavošana:
Traukā liek gurķus, ķiršu, upeņu, mārrutku lapas un dilles. Litrā auksta ūdens izšķīdina sāli un cukuru, iemaisa galda mārrutkus. Marinādi uzlej gurķiem un zaļumiem, Pēc pāris stundām mazsālītie gurķi jau ir ēdami.
Mārrutka lapas kopā ar galda mārrutkiem gurķiem piešķir pikantu asumiņu.
Ar čili
Sastāvdaļas:
• 2 kg gurķu
• 1 l ūdens
• 7 ķiploka daiviņas
• 2 nelielas svaigas čili pākstis
• 2 pētersīļa zariņi
• 1 mārrutka lapa
• dilles ar kātiem
• 2 ēdamkarotes sāls
Pagatavošana:
Ūdenim pieber sāli, uzvāra un pavāra, ja nepieciešams, noputo. Gurķus nomazgā un nogriež galus. Traukā liek dilles, pētersīļus, ķiploka daiviņas un veselas čili pākstis (ja gribas pamatīgāku asumu, čili pākstis iegriež). Virsū kārto gurķus, pāri tiem – mārrutku lapas. Pārlej ar remdenu sālījumu. Gurķīši būs ēdami pēc vienas divām dienām.
Ātri sālīti gurķi
Sastāvdaļas:
• 1,5 kg nelielu gurķīšu
• 2–3 ēdamkarotes sāls
• 1 ēdamkarote cukura
• ķiploki
• dilles
Pagatavošana:
Gurķīšiem nogriež galus, tad ieliek plastmasas maisiņā, uzber sāli, cukuru, sagrieztas dilles un sasmalcinātas ķiploka daiviņas.
Maisiņam aizsien galu un ievieto ledusskapī. Ik pa brītiņam izņem un sakrata, lai gurķi ar garšvielām labāk savelkas. Pēc dažām stundām tie jau ir gatavi.
PADOMI
• Mazsālītu gurķu gatavošanai piemēroti vienādi, nelieli un tievi lauka gurķīši. Savītuši vai pārauguši nav derīgi.
• Ja gurķi kādu dienu stāvējuši, tos pirms apstrādāšanas vēlams aptuveni 8 stundas mērcēt aukstā ūdenī.
• Galvenie garšaugi, kas nepieciešami mazsālītiem gurķīšiem, ir dilles, upeņu lapas, ķiploki un mārrutki.
• Dilles mazsālītiem gurķiem pievieno ar visiem kātiem un ziedkopām. Tieši ziedēšanas laikā tās ir visbagātākās ar aromātiskajām vielām.
• Var pievienot arī baziliku, estragonu, raudeni, piparmētras, pētersīļus, timiānu un ķiršu lapas.
• Mazsālītu gurķu gatavošanai izmanto rupjo sāli bez joda, fluora vai citām piedevām.
• Šie gurķi nav domāti ilgai glabāšanai.