Aromātiskais zaļumu sviests 0
Tik pierastā maize garšo daudz labāk, ja to bauda ar aromatizētu sviestu. Tam var pievienot ne tikai zaļumus, bet arī mārrutkus un garšaugus.
Sastāvdaļas
• 100 g sviesta
• ķiploka daiviņa
• 2–3 ēdamkarotes sakapātu diļļu
• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu
• pustējkarote sāls
Mīkstu sviestu sajauc ar sīki sakapātu vai caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku, pievieno sakapātas dilles, piparus un sāli. Samaisa. Ieliek mazā trauciņā ar vāku un uzglabā ledusskapī. Labi garšo ar svaigi ceptu maizi.
UZZIŅA
• Visvienkāršāko zaļumu sviestu var pagatavot, mīkstam sviestam pievienojot sīki sakapātas dilles, sāli un citrona sulu.
• Zaļumu sviests labāk smērējas uz maizes, ja tam pievieno nedaudz olīveļļas (nepilna ēdamkarote uz 100 g).
• Sviests būs pikantāks, pievienojot sīki sakapātu ķiploku, mārrutkus un lociņus.
• Ja sviestam liek svaigus zaļumus un garšaugus, tos ieteicams sasmalcināt ar šķērēm sakapāt ar lielu nazi – tad labāk izdalās ēteriskās eļļas. Blenderī zaļumus gan nav ieteicams kult, jo veidojas putra.
• Zaļumu sviestam var izmantot dažādus garšaugus: dilles, pētersīļa lapiņas, kinzu jeb koriandru, lapu selerijas, timiānu, piparmētru, salviju, majorānu, estragonu, sīpollokus. Tas padarīs sviestu daudz aromātiskāku.
• Uz 100 gramiem mīksta sviesta rēķina 3 ēdamkarotes sakapātu zaļumu.