Foto – Shutterstock

Aromātiskais anīss tavā dārzā 0

“Kā audzēt anīsu? Kāda vieta tam patīk?” VALENTĪNA RĒZEKNES NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Anīss (Pimpinella anisuam) ir viengadīgs čemurziežu dzimtas augs. Sirdsveida lapām ir zobaina mala. Stublājs ir 30–60 cm augsts. Sīkie, baltie ziedi sakopoti čemuros. Auglis – ovāls, dažus milimetrus garš skaldauglis.

Izmanto svaigas lapiņas, kurās ir daudz C vitamīna, un nogatavojušās sēklas, kam specifisko aromātu dod ēteriskā eļļa un tās sastāvā esošais anetols. Anīsa pulveri pievieno pīrāgiem, cepumiem, kēksiem, Ziemassvētku piparkūkām, kā arī izmanto saldajos ēdienos un dzērienos. Veci ļaudis apgalvo, ka neatvairāmā un kārdinošā smarža patīk pelēm, tāpēc anīsu liek arī peļu slazdos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Anīsam vajag siltumu un mitrumu, it īpaši sēklu dīgšanas un augšanas sākumā.

Tam piemērota viegla, auglīga augsne, saulaina vieta. Sēj maija vidū–jūnijā, 1,5–2 cm dziļi. Dīgst aptuveni divas nedēļas. Vēlāk izretina 30 cm attālumā citu no cita. Var audzēt arī no dēsta, bet anīsam ir dziļi augoša sakne, tāpēc pārstādīšanai nav tik piemērots. Anīsu var audzēt pat uz palodzes podiņā visu gadu, taču telpās iegūst tikai zaļo masu (sēklas neienākas).

Lapiņas plūc pēc vajadzības, lielākoties pirms ziedēšanas, un pievieno salātiem un pikantām uzkodām. Sēklas ievāc, kad tās ir gaiši brūnas un ar patīkamu, asu aromātu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.