Armands Krauze: “Mums jāskatās visa tā pārtikas ķēde. To veselīgo uzturu mēs – zemnieki – nevaram nodrošināt bez pārstrādes, ēdinātājiem un pavāriem” 4
“Mēs varam saražot visu ko, bet visu cauru gadu atsevišķus produktus zemnieki nevar nodrošināt. Piemēram, ir ļoti labas ābolu šķirnes, kas uzglabājas līdz pavasarim, ko selekcionējuši mūsu latviešu selekcionāri, tad dārzeņkopībā dārzeņi ir vairāk sezonāli, un mums tomēr ir tie jāiepērk no citām valstīm,” tā TV24 raidījumā “Dr.Apinis” sacīja zemkopības ministrs (ZZS) Armands Krauze, diskutējot par Latvijā ražotu un veselīgu uzturu.
“Bet par dažādību runājot, mēs Latvijā varam saražot pilnīgi visu, bet jautājums vairāk ir – ko cilvēki ēd? Man liekas, ka tiešām vairāk būtu jāēd dārzeņi un mazāk jālieto cukurs. Cukurfabrikas vairs Latvijā nav… Tas slavenais teiciens, ka bija jāliek trīs karotītes – viena pa Liepāju, Jelgavu un Jēkabpili, nu aizmirstiet, nav vairs!” smejot teica Krauze TV24 raidījumā.
Zemkopības ministrs piekrīt, ka “cukurs daudz kur ir par daudz”. Krauze turpināja teikt: “Ja jūs paņemiet labu produktu un redziet, kas tas ir piedzīts pilns ar cukuru, kas vispār nav Latvijas cukurs. Tāpat arī par sāli runājot, es personīgi ļoti maz lietoju sāli ,un daudz kur sabiedriskajā ēdināšanā man ēdiens liekas pārāk sāļs! Un tad es domāju par tiem pavāriem, kas gatavo ēst, kāpēc viņi to sāli pieliek par daudz? Jo noņemt jau nevar, bet, ja kādam ļoti vajag, viņš var to vēl pievienot.”
Līdz ar to runa jau ir plašākā kontekstā par to, ko ražo zemnieki. “Te jau vairāk ir runa par pārstrādi, un kādas ir šīs receptes. Un pārstrādē mēs esam gājuši labā virzienā, ja runājam par saldinātiem dzērieniem un akcīzes nodokli. Pagājušajā gadā bija liela diskusija, un mēs saglabājām, necēlām to akcīzes nodokli tai grupai, kas ir ar pazeminātu cukura saturu. Savukārt tiem, kam ir paaugstināts cukura saturs, tiem akcīzes nodoklis tika pacelts,” atgādināja zemkopības ministrs.
Krauze uzsvēra, ka te tiešām ir runa par “pārtikas ķēdi”. “Es joprojām uzskatu, ka mums ir jāskatās visa tā pārtikas ķēde. Un to veselīgo uzturu mēs – zemnieki – nevaram nodrošināt bez pārstrādes, ēdinātājiem un pavāriem,” norādīja Krauze TV24 raidījumā “Dr.Apinis”, diskutējot par veselīga uztura ražošanu Latvijā. Turklāt Zemkopības ministrija tādēļ cenšas strādāt gan ar ēdinātājiem, gan ar pašvaldībām, lai uzlabotu situāciju šajā jomā.
Zemkopības ministrs atgādināja, ka pārvadājot ārzemēs audzētus dārzeņus un augļus, šie produkti “ir savādāki”. “Tie tiek speciāli sagatavoti pārvadāšanai,” teica Krauze, minot piemēru ar citronu.
“Citrusaugļi ir apstrādāti ar fungocīdiem, lai tie nepelē un pa ceļam nesabojājas. Ja ēdiet, piemēram, citronu vai pieliekat klāt kādam dzērienam, tad tas ir ļoti rūpīgi jānomazgā pirms tam! Tas fungocīds nav iekšā, bet gan riņķī, un, ja jūs to nenomazgājiet, nogriežiet un iemetiet karstā dzērienā, tad jums noteikti kādas atliekvielas būs. Savukārt, ja jūs to mizu nogriežiet nost, nomazgājiet, tad tas ir cits stāsts!” norādīja zemkopības ministrs Krauze TV24 raidījumā “Dr.Apinis”.
Plašāk skatieties pievienotajā video!
Pilnu TV24 raidījumu “Dr.Apinis” variet skatīties video šeit: