Arī sliekas var būt garšīgas! Kā Latvijā top jauni produkti 2
Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Atgādināšu, ko saprotam ar jauno pārtiku, – tie ir produkti, ko Eiropas Savienībā (ES) līdz 1997. gada maijam izmantoja reti vai vispār neizmantoja.
Tas nozīmē no jauna izstrādātus vai inovatīvus pārtikas produktus, kā arī tādus produktus, kas izstrādāti, izmantojot jaunās tehnoloģijas un ražošanas procesus un tradicionāli lietoti ārpus ES, “Latvijas Avīze” uzzināja Zemkopības ministrijā (ZM).
Jaunajos pārtikas produktos iekļautas vairākas produktu kategorijas – tie ir lauksaimniecības produkti no trešajām valstīm, piemēram, čia sēklas; esošo pārtikas produktu ekstrakti, piemēram, rapšu sēklu proteīns; jauns pārtikas ražošanas process, piemēram, maizes apstrāde ar UV stariem, lai palielinātu D vitamīna daudzumu tajā, vai jauns uzturvielu avots, piemēram, dokozaheksaēnskābes (DHA) eļļa, kas iegūta no mikroaļģēm.
Jābūt sarakstā
Pārtikas apritē iesaistītiem uzņēmējiem ir jāpārbauda, vai pārtikas produkts, kuru tie gatavojas laist tirgū ES, ietilpst jaunās pārtikas regulējuma darbības jomā, proti, vai tas pirms 1997. gada 15. maija ES valstīs tika nozīmīgā apjomā izmantots cilvēku uzturā. Šī pārbaude ir veicama obligāti pirms jauna pārtikas produkta laišanas tirgū, norāda ZM.
Izvērtējot ir jāņem vērā gan produkta sastāvs un izmantotais ražošanas process, gan arī pārtikas produktu kategorija. Lai laistu tirgū jaunu pārtikas produktu, tam ir jābūt iekļautam Atļauto jauno pārtikas produktu ES sarakstā. Lai iekļautu produktu šajā sarakstā, uzņēmumam jāsagatavo pieteikums un tas jāiesniedz elektroniski EK, kas viena mēneša laikā veic pieteikuma derīguma pārbaudi.
Pēc tam Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei (EFSA) deviņu mēnešu laikā jāpieņem atzinums un septiņu mēnešu laikā pēc EFSA atzinuma publicēšanas EK jāsagatavo projekts, ar ko jauno pārtikas produktu atļauj vai neatļauj laist ES tirgū. Atļauto jauno pārtikas produktu saraksts tiek regulāri atjaunināts. Jaunās pārtikas produktus drīkst laist tirgū vai izmantot cilvēku uzturā tikai tad, ja vien tie ir iekļauti jauno pārtikas produktu ES sarakstā.
Galvenokārt ievesti
EK organizētajās ekspertu darba grupās pastāvīgi tiek izvērtēti pieteiktie jaunie pārtikas produkti. Pašreiz no Baltijas valstīm neviens pieteikums nav iesniegts, bet kopumā dažādos izskatīšanas posmos ir vairāk nekā 280 pieteikumu. Latvijas tirgū jaunie pārtikas produkti galvenokārt ir ievesti no citām valstīm.
Tā, piemēram, pērn februārī uzņēmums “Glycom A/S” EK iesniedza pieteikumu par 3’-siaililaktozes nātrija sāls kā jauna pārtikas produkta laišanu tirgū. Tā paša gada jūnijā uzņēmums lūdza EFSA veikt produkta riska izvērtējumu, un šī gada martā EFSA pieņēma zinātnisko atzinumu, kurā secināja, ka produkts ir nekaitīgs ja to lieto noteiktajām produkta kategorijām, nepārsniedzot maksimālo devu.
Vēl cits piemērs – 2018. gada decembrī uzņēmums “Kemin Foods L.C.” iesniedza pieteikumu par žāvētu pilnšūnu “Euglena gracilis” laišanu ES tirgū kā jaunu pārtiku. Pieteikumā tika norādīts, ka žāvētu pilnšūnu izmantos kā jaunu pārtiku šādās pārtikas kategorijās: brokastis, granola un olbaltumvielu batoniņi, jogurts, jogurta dzērieni, augļu sulas, kokteiļi un nektāri, dārzeņu sulas, dzērieni ar augļu garšu, maltītes aizstājoši dzērieni.
Pieteikuma iesniedzējs arī pieprasīja žāvētu pilnšūnu “Euglena gracilis” izmantošanu uztura bagātinātājos. Pēc produkta riska izvērtēšanas šī gada 25. martā EFSA pieņēma zinātnisko atzinumu, kurā secināja, ka produkts ir nekaitīgs, ja to lieto noteiktajām produkta kategorijām, nepārsniedzot maksimālo devu.
Uzņēmuma “Kemin Foods L.C.” īpašuma tiesības ir aizsargātas piecus gadus. Regulas projekts nosaka, ka šos produktus var laist tirgū kā jaunus pārtikas produktus, tos lietojot tādā veidā un maksimālajos daudzumos, kā noteikts regulā. Skaidrs, ka jaunu produktu iekļaušana sarakstā rada iespēju pārtikas ražotājiem ražot produktus ar augstu pievienoto vērtību.
Arī Latvijā top
Kā piemēru Latvijas ražojumiem var minēt produktus, kuriem ir pievienotas čia sēklas. Šajā gadījumā jaunā pārtikas produkta nosaukums to saturošu pārtikas produktu marķējumā ir čia (Salvia hispanica) sēklas. ES regula atļauj dažādām pārtikas kategorijām pievienot čia sēklas, piemēram, maizes izstrādājumiem nosakot maksimālo daudzumu 5% veselu vai maltu čia sēklu.
Vai tuvākajā nākotnē šo sarakstu papildinās pilnībā Latvijā ražoti produkti, laiks rādīs. Iespējams, tie varētu būt slieku proteīna produkti, pie kā šobrīd aktīvi tiek strādāts. Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Inga Ciproviča kā piemēru min laktobionskābi, kas vēl ir izstrādes stadijā. Arī Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts strādā pie jauniem produktiem. Tiesa, vispirms būs jāveic garais jauno produktu atzīšanas ceļš, lai tie nokļūtu jaunās pārtikas sarakstā.