Arī Carnikavas nēģi iegūst Eiropas aizsardzību 2
Līdzās nacionālajiem ēdieniem sklandrausim un salinātai rupjmaizei arī Carnikavas nēģi iekļauti Eiropas Savienības (ES) nacionālo produktu reģistrā, liecina Eiropas Komisijas (EK) paziņojums.
Jau ziņots, ka pieteikums par nēģiem EK nosūtīts 2013.gada 11.septembrī.
Patlaban Eiropas Savienības (ES) Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti vairāk nekā 700 produkti, no tiem Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā ir apmēram 600 produkti, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā – vairāk nekā 60 produkti, kuru vidū savukārt reģistrēti arī divi Latvijas produkti – sklandrausis un salināta rudzu rupjmaize.
Kā iepriekš informēja Pārtikas un veterinārais dienests, patlaban notiek darbs, lai ES pārtikas kvalitātes shēmās varētu iekļaut arī Latvijas lielos pelēkos zirņus. Pieteikums par pelēkajiem zirņiem EK iesniegts 2014.gada 4.februārī.
Uz ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda – šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.
Līdz šim preču zīme Eiropā piešķirta virknei produktu, no kuriem Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers “Mozzarella” un “Pizza Napoletana”, Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis “Jamon Serrano”, kā arī Beļģijas augļu alus “Kriek”. Preču zīmi EK piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam ēdienam skilandim – cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai.