Arbūza terapija – ne vien garšīgs, bet arī veselīgs. Ēd, kamēr vēl ir! 2
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Viena no lielākajām ogām arbūzs Latvijas dārzos daudzviet izaudzis itin brangs. Tad nu visa ģimene sanāk pie galda, lai to nobaudītu. Taču tas ir ne tikai salds našķis, bet arī lieti noder veselības uzlabošanai.
Ne vien garšīgs, bet arī veselīgs
Omīte bubina, ka arbūzs tik vien kā salds ūdentiņš ir. Taisnība – šajā ogā 92% ir ūdens. Bet 150 gramos arbūza ir dienas magnija deva. Tieši tāpēc tas būtu rudenī (un ne tikai) jāiekļauj ēdienkartē tiem, kam ir arteriālā hipertonija. Sirds-asinsvadu slimniekiem labā ziņa – arbūzam ir tendence izvadīt holesterīnu. Lielajā ogā nav sāļu un skābju, un tas patiks nierēm. Par arbūza urīndzenošajām īpašībām nemaz nav jāstāsta, jo katrs, kas reiz apēdis dažas šķēles šā augļa vakarā, zina, ka gaidāma nemierīga nakts. Bet arbūzus iesaka vairāk izmantot uzturā pēc antibiotiku kursa.
No arbūzu mizas tiek gatavots novārījums, kas derēs pret tūsku. Mizas arī var izkaltēt, un tad tēju būs iespējams baudīt visu gadu. Ziemā pagatavo dzērienu (1:10), ko vāra 10 minūtes. Atdzesē, izkāš, profilaksei dzer pa pusglāzei 3–4 reizes dienā.
Tomēr aizrauties ar šādu arbūzu terapiju nevajadzētu, jo – kas par daudz, tas par skādi! Diabētiķi to nedrīkst ēst lielos daudzumos, jo arbūzā ir daudz cukura.
Katrai šķirnei, katrai valstij, no kuras tiek vesti arbūzi, ir dažādas ražošanas tehnoloģijas. Arbūzu audzēšanas laikā izmantotās ķīmiskās vielas, piemēram, nitrāti un pesticīdi, jutīgiem organismiem var izsaukt alerģiju. Ja iepriekš bijušas dažādas alerģiskas reakcijas uz ķīmiskām vielām, arī medikamentiem, tad jāuzmanās. Lielāko nitrātu daudzumu parasti satur augļu un dārzeņu miza. Tāpēc vēlams augļus un dārzeņus pirms lietošanas uzturā rūpīgi nomazgāt un nogriezt mizu.
Skaistumam
Simt gramos sulīgā mīkstuma ir nieka 38 kalorijas. Arbūzs ātri dod sāta sajūtu – tajā esošā folijskābe veicina vielmaiņu. Dēļ kālija, kas ir arbūzā, tam ir urīndzenoša ietekme, tāpēc arbūzu plaši izmanto diētterapijā, lai veicinātu šķidruma apriti organismā.
Tāpat kā gurķi, arī arbūzu izmanto skaistumkopšanā, lai mitrinātu ādu, kas pēc vasaras svelmes jādara obligāti. Ar dakšiņu samīca mīkstumu un uzliek uz sejas, patur 20 minūtes. Nomazgā un – priecājas, ka āda kļuvusi svaigāka un pat jaunavīgāka.