Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: PantherMedia/SCANPIX/LETA

Sarkans tomāts no dzeltena ar daudz ko atšķiras. Dārzeņu un to krāsu nozīme uzturā 0

Ieva Apiņa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

“Kā agrā pavasarī veikalos var nopirkt pašmāju tomātus, ēdu tos svaigajos salātos līdz vēlam rudenim, pārsvarā sarkanos un, kad nokrītas cena, arī dzeltenos. Laikam jau tas nav īsti pareizi?” jautā Maija no Cēsīm.

“Ja, iepazīstoties ar cilvēka ēdienkarti, redzu, ka viņa uzturs ir pārāk vienveidīgs vai tajā ir par maz dārzeņu, pastāstu, kāpēc tie jāēd, ar ko atšķiras, piemēram, dzeltenais tomāts no sarkanā, un kāpēc nevajag visu laiku ēst tikai sarkanos tomātus.

CITI ŠOBRĪD LASA
Tas pats attiecas uz kāpostiem, salātiem, jo burvju vārds ir krāsainība.

Jo antioksidanti – krāsu pigmenti, no kuriem atkarīga dārzeņu krāsa, – cīnās ar brīvajiem radikāļiem mūsu organismā, izķer sliktās šūnas, un šīs bioloģiski aktīvās vielas ar uzturu jācenšas uzņemt visdažādākās,” stāsta kūrorta rehabilitācijas centra Jaunķemeri uztura speciāliste Ilze Lutere.

“Starp citu, tos pašus tomātus nevajag vienmēr tikai ēst svaigu salātu veidā, tos var lietot, piemēram, sablendētus vai vēl labāk – viegli termiski apstrādātus, jo antioksidants likopēns, ko satur tomāti, vislabāk uzsūcas no termiski apstrādātiem tomātiem. Turklāt ne visi var ēst svaigus tomātus, taču var sa­blendētus vai nedaudz termiski apstrādātus.

Diemžēl cilvēki ir pieraduši pie vienveidīguma, viņi nepazīst fenheli, kolrābi, batāti, baltos apaļos redīsus, ko var grauzt kā ābolus, tie ir ļoti sulīgi, kraukšķīgi, saldeni un nav asi, tāpēc nekairina kuņģa gļotādu, līdz ar to ir laba alternatīva tiem, kas nevar ēst mūsu mazos sarkanos redīsiņus.

Svarīgi, kā pagatavo salātus. Piemēram, pievienots skābais krējums rada papildu skābumu, un pret skābumu jutīgāki cilvēki to uzreiz jutīs, viņiem labāk salātus papildināt ar kādu eļļas mērcīti.

Zinātniski visvairāk pētītā ir olīveļļa, ko ļoti slavē kardiologi, jo tajā ir omega-9 taukskābes, kas paaugstina labo (augsta blīvuma) holesterīnu un pazemina slikto (zema blīvuma) holesterīnu, uzlabo asinsvadu sieniņu elasticitāti.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.