Ar tāsi pret plastmasu 0
Inita Šteinberga, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Zaļo kursu var pamazām ielaist arī virtuvē un trauku skapī. Pāris stundu darba, un pašgatavoti trauki no bērza tāss gatavi.
“Tas nemaz nav grūti,” izmēģināt senču nodarbi rosina tāsiķu amata meistars Kaspars Zvirbulis no Līgatnes. “Katrs ganu puika agrāk prata darināt traukus no koka mizas.”
Materiālu cibiņām, bundulīšiem, bļodiņām, tūtiņām, kamolu traukiem u. c. var sadabūt gan no malkas grēdas pagalmā, gan pastaigājoties pa mežu. Šogad kritalu ir īpaši daudz.
Lai gatavotu mizu traukus, iesācējam pietiek tikai ar nazi. Ar to sagādā materiālu un veido darinājumu.
Meklē materiālu
Kad sulas bērzam sāk staigāt, var plēst mizas. Rudenī un ziemā tās cieši turas pie koksnes un lielāku gabalu atraut grūti. Traukus izsenis gatavoja arī no citiem kokiem, taču populārākie ir bērzi.
Labākais laiks materiāla gādāšanai ir maija beigas, jūnijs, tad miza atlobās visvieglāk.
Mizas sloksnes visu gadu var atrast arī meža izcirtumos, salasīt ceļmalās, kur stāvējusi baļķu grēda, sarunāt gateros u. c. Bērza baļķēniem izvēlas gaišāku posmu bez zariem. Iegriež koku gareniski un palēnām atlupina tāsi.
Itin labu materiālu var sadabūt arī mežā, nomaucot ādu satrupējušam bērzam. Ja koksni izurķē prātīgi, tad mizas cilindram atliek vien sadiegt galu un trauks-tūta būs gatavs. No mazāka diametra zara iznāk ūdensdroši un triecienizturīgi mobilo telefonu maciņi.
Savāktās tāsis var glabāties pat desmit gadus. No trupējuša bērza novilkto vai sakaltušo mizu pirms lietošanas iemērc ūdenī. Tad tā kļūst plastiska kā āda. Darinājumi no tāss kalpo gadu desmitiem.
Sašuj sānus
Vispirms no kartona vēlams pagatavot šablonu, lai izdomātu trauka stiprinājuma vietas, lielumu. Pēc tās piegriež tāsi.
Tāšu traukiem kā diegs labi der egļu un priežu saknes – mežā daudz izgāztas ar ķepām gaisā. Var lietot arī kārklu, liepu klūgas, ādas strēmeles vai linu diegu. Mizā ar naža galu izurķē caurumiņus, caur kuriem izstumj šujamo materiālu.
Protams, arī bērzu trauku gatavošanā ir dažādi līmeņi. Meistara darinājumi atšķiras ar kvalitāti, tie ir izcili nostrādāti. Taču ir pieprasīti interjeros arī robusti veidojumi, kā no dabas.
Meistars prot arī pagatavot traukus, kuros var glabāt pat šķidrumu. Bērzam piemīt antibakteriālas īpašības, tādēļ produkti tādos ilgi glabājas svaigi.
Tāšu trauki kļūst arvien pieprasītāki, secina meistars. Pirms desmit gadiem ekoloģiskos bundulīšus izvēlējās galvenokārt ārzemnieki, bet tagad pašmāju un importa pasūtītāju ir vienādi daudz.
Arī pēc tāšu trauku darinājumu meistardarbnīcām ir pieprasījums. Kad amats būs rokā, viegli varēs pagatavot nākamos.
Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu
Par publikācijas saturu atbild AS “LATVIJAS MEDIJI”.