Ar cieta medus sildīšanu prātīgi 2
Burciņā medus kļuvis ciets kā akmens. Vai drīkst sildīt? INĀRA CĒSĪS
Medu līdz lietošanai tīkamai konsistencei var uzsildīt, burciņu ieliekot ūdens peldē. Biteniece Kornēlija Lukševica piekodina, ka ūdens nedrīkst būt siltāks par +35 °C, līdzīgi kā tas ir stropā. Augstākā temperatūrā medus zaudē savu vērtību, kaut gan citi par pieņemamiem uzskata arī +40…+50 °C. Tiklīdz medus kļūst krēmīgs, sildīšanu pārtrauc. Ja ir pavisam ciets un jāsilda ilgāk, to labāk darīt dubulttraukos. Piemēram, burciņu ieliek bļodiņā vai katliņa dibenā – šķīvīti, lai stikla trauks nav tiešā saskarē ar silstošo katla apakšu. Jo lēnāk medu silda, jo vairāk saglabājas tā kvalitāte, ir pārliecināta biteniece.
Pavisam šķidra un dzidra medus cienītāji, kuri sīrupu mēdz uzliet pankūkām, saldajiem ēdieniem vai sēkliņām, to var pasildīt nedaudz lielākā siltumā, taču šādam medum ir dabiskas saldvielas, nevis dziednieciskā vērtība. Tāpēc neiesaka medu (it īpaši, ja tas ir dārgais, monoflorais) likt karstā tējā.
Arī šūnās kristalizējušos medu var padarīt mīkstāku, ieliekot stikla bļodiņā vai šķīvītī un novietojot, piemēram, uz radiatora, vai ūdens peldē lēni pasildot.
Tas, kā lejamu medu ziemā dabū daži bitenieki, paliek uz viņu pašu sirdsapziņas, saka Kornēlija Lukševica.
Ja rudenī pirktais medus istabas temperatūrā necukurojas, ar to kaut kas nav kārtībā, piemēram, nav nogatavināts, bijusi bišu piebarošanas kļūda. Lēni kristalizējas izsvīduma medus. Arī kopā sajaukts dažāds medus kristalizējas nevienmērīgi, piemēram, rapšu medus balti cukurainā masā pārvērtīsies divās nedēļās, pārējie – lēnāk. Tāpēc traukā var rasties noslāņošanās.
Biškopjiem ir speciālas ierīces medus kontrolētai atsildīšanai. Cepeškrāsnī gan medu sildīt nevajadzētu.