Ievārījums 4
• 1 kg pīlādžu
• 1,2 kg cukura
• 0,3 l ūdens
No savvaļā augošu sarkano pīlādžu samērā cietajām un rūgtajām ogām var iegūt labu ievārījumu. Gatavas ogas 24 stundas mērcē aukstā ūdenī, lai daļēji izšķīstu miecvielas (piemīt savelkoša iedarbība, tās ir gandrīz visos augos). Tad ogas blanšē 10–15 minūtes, liek cukura sīrupā un lēni vāra, kamēr ievārījums gatavs. Karstu pilda burkās un aizvāko.
Pīlādžiem var pievienot ābolus. Uz 1,5 kg ogu ņem 600 g ābolu, 2 kg cukura un divas kanēļa standziņas. Visu liek katlā un vāra, ik pa laikam noputojot. Kad ābolu gabaliņi kļūst caurspīdīgi, ievārījums ir gatavs. Pilda burkās un aizvāko.