Foto – Shutterstock

Kas vērtīgs paprikā un kā veikalā izvēlēties labāko 0

Iestājoties pavasarim, arvien biežāk galdā ceļam svaigus salātus, gatavotus no jaunajiem gurķiem, redīsiem, salātlapām. Pikantāku garšu varam iegūt, pievienojot veikalos augu gadu dabūjamo papriku. Cik vērtīgs dārzenis ir paprika, stāsta uztura speciāliste INGA ŠIRINA.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

– Papriku galvenokārt kultivē siltajās zemēs, tropos. Lai gan to var audzēt arī vēsākā klimatā, mākslīgi radot labvēlīgus apstākļus, t.i., audzējot siltumnīcā. Latvijā ar vārdu “paprika” saprotam saldo, sulīgo augu – Capsicum annuum Grossum. No saldajām paprikām pasaulē vispopulārākā ir sarkanā paprika, laikam jau savas īpaši saldās garšas dēļ un tāpēc, ka dažādos ēdienos veido labu garšas saskaņu ar citiem produktiem. Veikalos nopērkama arī dzeltenā, oranžā un zaļā paprika, retāk citās krāsās, piemēram, tumši zilā. Paprika var būt ne tikai dažādās krāsās, bet arī formās.

Šīs dzimtas augi satur ļoti niecīgu olbaltumvielu un tauku daudzumu, nedaudz vairāk ogļhidrātu, ko var sajust pēc saldās garšas. Paprikā, kā jau dārzeņiem pienākas, ir arī balastvielas. Papildus šīm uzturvielām paprika ir zināma kā labs C vitamīna avots. 100 grami svaigas paprikas cilvēka organismā nodrošina pat nedaudz vairāk kā C vitamīna dienas devu (bērniem tā ir 30 līdz 50 mg, pieaugušiem – 100 mg). Paprika satur arī vairākas minerālvielas, piemēram, kāliju, fosforu, magniju, mangānu un dzelzi. Paprikas vitamīnu un minerālvielu saturu ietekmē tās krāsa, bet ne tikai. Svarīga ir arī šķirne, izcelsmes valsts, gadalaiks un svaiguma pakāpe. Tādēļ, izvēloties papriku, svarīgāk ir pievērst uzmanību, vai tā ir svaiga, vai nav sākusi bojāties. Paprikai jābūt stingrai, ar skaistu, spīdīgu ādiņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bērnu uzturā papriku var ieviest tāpat kā visus produktus – pakāpeniski, novērojot organisma reakciju. Sākumā bērnam ieteicams piedāvāt blāvākas krāsas papriku. Tvaicētu un bez miziņas kopā ar citiem dārzeņiem to mazuļa ēdienkartē var iekļaut jau pēc sešu mēnešu vecuma. Svaigu papriku bērnam var piedāvāt, tuvojoties viena gada vecumam. Vispirms gan jāizvērtē, vai bērns spēs to sakošļāt.

Papriku uzturā var lietot gan svaigu, gan termiski apstrādātu. Ir nopērkama arī pulverveida paprika, kas ļoti labi papildina gaļas ēdienus, dārzeņu sautējumus un zupas, piešķirot īpašu garšu un krāsu. Populāra ir arī konservēta paprika, bet, kā jebkurš konservēts produkts, tā nav īpaši veselīga. Konservēta paprika ir zaudējusi savas vērtīgās īpašības, īpaši C vitamīnu. Tomēr ik pa laikam, piemēram, svētku reizēs, var baudīt arī šādi sagatavotu papriku.

Es pati dažādas krāsas papriku pievienoju gan svaigajiem dārzeņu salātiem, gan zupām un sautējumiem. Šis dārzenis ne tikai papildina organismu ar vērtīgām uzturvielām, bet arī rada ēdienam izteiksmīgāku garšu un pievilcīgi krāsainu izskatu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.