Foto: SHUTTERSTOCK

Ar mērcīti garšīgāk: 6 iecienītas receptes – arī omītes laiku “baltā mērce” 1

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Mērces papildina ēdiena garšu, aromātu, padara ēdienu sulīgāku. To zina ikviena saimniece, tomēr ne visas prot pagatavot garšīgu mērci. Lūk, dažas receptes ierosmei!

Kā šķidrumu mērcēm izmanto gaļas, zivju un sēņu buljonu, dārzeņu novārījumu, ūdeni, pienu vai krējumu. Vispirms kviešu miltus ar vai bez taukvielām izkarsē uz pannas, līdz tie kļūst iedzelteni (baltajām mērcēm) vai brūngani (brūnajām mērcēm). Brūnās mērces ir tumšākas nokrāsas, ar asāku garšu, tās pasniedz ar ceptiem gaļas, zivju vai dārzeņu ēdieniem. Baltās mērces ir gaišākā krāsā, ar maigāku garšu. Tās pasniedz ar vārītiem, saceptiem gaļas, zivju vai dārzeņu ēdieniem, arī no putraimiem pagatavotiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mērces tapšanai nepieciešami arī sīpoli, burkāni, pētersīļi, selerijas, mārrutki, tomātu biezenis, garšvielas. Atkarībā no šīm piedevām tā iegūst nosaukumu, piemēram, sīpolu, tomātu vai mārrutku mērce.

Garšīgas brūnās mērces izdodas, ja tās gatavo no gaļas buljona vai šķidruma, ko iegūst, pēc gaļas cepšanas uz pannas uzlejot ūdeni un savārot.

Gaļas buljons

• 1,5 l ūdens

• 500 g kaulu

• 40 g sīpolu

• 40 g burkānu

• 2 pētersīļa zariņi

• sāls

Pagatavošana:

Sasmalcinātus kaulus liek cepešpannā, pārlej nedaudz ūdens, pieliek sagrieztus sīpolus un burkānus un cepeškrāsnī cep, līdz kauli kļūst brūngani. Tad liek katlā, pārlej aukstu ūdeni (0,5 kg kaulu 1,5 l ūdens) un uz mazas liesmas vāra 4–6 stundas. Pēc tam izkāš.

Brūnā mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

• gaļas buljons

• skābais krējums

• kviešu milti

• taukvielas

• burkāni

• sīpoli

• pētersīļi

• sāls

Pagatavošana:

Uz pannas sakarsētās taukvielās apcep sīki sagrieztus sīpolus, burkānus un pētersīļus. Pievieno miltus un maisot karsē, līdz tie kļūst brūngani. Tad pielej šķidrumu, izmaisa un uz mazas liesmas vāra aptuveni 25 minūtes. Pēc tam caur sietiņu izkāš, pievieno skābo krējumu un sāli, uzvāra.

Baltā mērce

• gaļas buljons

• ūdens

• kviešu milti

• sviests

• sīpoli

• pētersīļi

• skābais krējums

• lauru lapas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sīki sasmalcinātus sīpolus un pētersīļus apcep sviestā, pieliek miltus un izkarsē gaiši dzeltenus. Pievieno gaļas buljonu, ūdeni un vāra aptuveni 25 minūtes. Pieliek sāli, piparus, lauru lapas un skābo krējumu.

Mērcei var pievienot sīki sagrieztus skābētus gurķus, sasmalcinātus lociņus, dilles, sinepes, mārrutkus.

Sīpolu mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

• gaļas buljons

• kviešu milti

• sviests

• skābais krējums

• sīpoli

• lauru lapas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sīpolus sagriež ripiņās un cep sviestā (var izmantot citas taukvielas), līdz gandrīz mīksti. Tad sīpolus izņem no sviesta, ieber kviešu miltus, sabrūnina, pievieno šķidrumu, vāra 10–15 minūtes. Beigās pieliek skābo krējumu, sāli, piparus, lauru lapas, apceptos sīpolus un turpina vārīt uz mazas liesmas 10–15 minūtes.

Reklāma
Reklāma

Olu mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

• gaļas buljons

• kviešu milti

• sviests

• olas dzeltenums

• skābais krējums

• etiķis vai citronu sula

• cukurs

• sāls

Pagatavošana:

Kviešu miltus izkarsē sviestā, līdz tie kļūst dzeltenīgi. Pielej šķidrumu, samaisa un vāra 10–15 minūtes. Pieliek ar skābo krējumu sakultu olas dzeltenumu un maisot karsē aptuveni 5 minūtes. Visbeidzot pievieno etiķi vai citronu sulu, cukuru un sāli pēc garšas.

Olu mērci pasniedz pie vārītiem mājputniem, zivīm vai dārzeņiem.

Tomātu mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

• gaļas buljons vai ūdens

• kviešu milti

• taukvielas

• sīpoli

• burkāni

• pētersīļi

• tomātu biezenis

• skābais krējums

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sīki sagrieztus sīpolus, burkānus, pētersīļus apcep taukvielās, pievieno tomātu biezeni, izkarsētus, atšķaidītus kviešu miltus un vāra aptuveni 25 minūtes. Beigās pieliek piparus, sāli un krējumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.