Ar lociņiem, baziliku, lavandu un pat apelsīnu: 10 izcilas sviesta pārvērtību receptes 1
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Lai bagātinātu sviesta garšu un piešķirtu neierastāku krāsu, tam var pievienot garšvielas, garšaugus, dārzeņus un pārtikas produktus. Tas dažādos ikdienas maltītes un noderēs ziešanai uz maizītēm, kad jāuzņem viesi.
Sviests ar melno sāli
Sastāvdaļas:
• 125 g sviesta
• ķiploka daiviņa
• melnais sāls
• čili piparu pārslas
Pagatavošana:
Mīkstam sviestam pievieno sāli, piparus un čili. Visu samaisa un izveido formu. Ietin pārtikas plēvē, liek saldētavā.
! Cepts steiks garšos vēl labāk, ja tam siltam pievieno aukstu sviesta šķēli.
Ar olīvām un oregano
Sastāvdaļas:
• 125 g sviesta
• 2–3 zaļās olīvas
• oregano
Pagatavošana:
Sviestu sablendē ar sakapātām olīvām un sauso oregano garšvielu.
! Lieliski papildinās itāļu un franču maizi.
Sviests ar apelsīnu
Sastāvdaļas:
• 125 g sviesta
• 125 g brūnā cukura
• pusapelsīna sula
• 1 tējkarote ruma
Pagatavošana:
Mīkstu sviestu sakuļ ar cukuru, apelsīna miziņu, apelsīnu sulu, rumu un 1 tējkaroti auksta ūdens.
! Šis sviests labi garšo ar vafelēm, pankūkām un pudiņiem.
Ar zilā pelējuma sieru
Sastāvdaļas:
• 100 g sviesta
• 100 g Rankas Rokforas siera
• pāris svaigu piparmētras zariņu
Pagatavošana:
Ņem vienādās daļās mīkstu sviestu un sieru, sīki sakapā piparmētru, visu liek traukā un ar dakšiņu sastrādā viendabīgā masā.
! Sviests lieliski garšo uz brokastu sviestmaizes, kā arī ar liellopa gaļu un vārītiem kartupeļiem.
Ar saulē kaltētiem tomātiem un baziliku
Sastāvdaļas:
• 100 g sviesta
• 6–8 saulē kaltēti tomāti
• saišķītis zaļā bazilika
Pagatavošana:
Mīkstam sviestam pievieno sasmalcinātus kaltētus tomātus, sīki sakapātu baziliku. Visu ar dakšiņu saputo viendabīgā masā.
! Niansētām garšām bagātais sviests brīnišķīgi papildinās truša un vistas gaļas ēdienus.
Ar lavandu un cukurzirņiem
Sastāvdaļas:
• 100 g sviesta
• 100 g izlobītu zirņu
• saišķītis lavandas
Pagatavošana:
Izlobītus zirņus ar dakšiņu nedaudz saspaida, pievieno mīkstu sviestu un smalki sakapātu baziliku. Visu saputo viendabīgā masā.
! Izcila piedeva dārzeņu un zivju ēdieniem – tas vienlīdz labi sader ar lasi, zandartu un buti.
Sviests ar sinepēm un lociņiem
Sastāvdaļas:
• 100 g sviesta
• 2–4 tējkarotes Krievijas sinepju
• sakapāti sīpollociņi
Pagatavošana:
Mīkstam sviestam pievieno sinepes un lociņus. Sastāvdaļas kārtīgi samaisa.
Ar citronu un garšaugiem
Sastāvdaļas:
• 100 g sviesta
• 1 citrona miziņa
• sakapāti pētersīļi un timiāns
Pagatavošana:
Sviestu sajauc ar sarīvētu citrona miziņu, pētersīļiem un timiānu.
! Izcili garšo ar zivju ēdieniem.
Ar timiānu un medu
Sastāvdaļas:
• 200 g sviesta
• 1 ēdamkarote medus
• timiāns
Pagatavošana:
Sviestu samaisa ar sakapātu timiānu un medu, lai veidotos viendabīga masa.
Ar kaņepēm un ķimenēm
Sastāvdaļas:
• 100 g sviesta
• 50 g kaņepju sviesta
• 1 ēdamkarote ķimeņu
Pagatavošana:
Mīkstam sviestam pievieno kaņepju sviestu un ķimenes, ar dakšiņu vai koka karoti viegli saputo viendabīgā masā.
! Kaņepju un ķimeņu sviests lieliski bagātina cūkgaļas un medījumu gaļas ēdienus.
Receptes piedāvājusi “AS Lazdonas piensaimnieks” atpūtas centra “Efeja” restorāna šefpavāre Kristīne Bratka.
Raksts tapis sadarbībā ar biedrību “Siera klubs”.