Foto – Valdis Semjonovs

Ar ko barot paipalas? Atbild eksperts 0

Vai paipalas obligāti jābaro ar gatavo barības maisījumu, vai arī pats mājā var malt dažādus miltus? IEVA AMATAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

Piemājas saimniecības “Margrietas” īpašniece Inga Lietiņa no savas pieredzes zina stāstīt, ka mājas apstākļos paipalām nav iespējams sagatavot sabalansētu barību, – tādu izēdinot, putni dēj maz.

Paipalu cālīši aug ļoti strauji, tāpēc tiem vajadzīga barība ar ļoti augstu barības vērtību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc izšķilšanās cālēnus var ēdināt, piemēram, ar “Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīcas” ražoto speciālo broileru kombinēto spēkbarību. Lai arī tā sastāv no smalkām granuliņām, putnkope to mājās samaļ dzirnavās vēl smalkāku, jo paipalu cālīši ir mazāki par broileru cāļiem. Pirmajās dzīves dienās putnēni arī ļoti jutīgi reaģē uz temperatūru, tiem jānodrošina vismaz +30 °C.

Tiklīdz paipalas sāk dēt, izdevīgāk pāriet uz lētāku, piemēram, “Dobeles dzirnavnieka” ražoto, barību dējējvistām. Barības maisījumam var pievienot samaltus graudus, piemēram, kviešus. Katram putnam ik dienu jāsaņem vidēji 25 g barības.

Sākoties dēšanai, barību vairs mainīt nedrīkst – ar ko putnus sāk barot, ar to jāturpina, pretējā gadījumā strauji samazināsies dējība.

Paipalas ir izšķērdīgas un daudz barības var izšķaidīt zem kājām. Lai nerastos lieli zudumi, barotava jāliek sprosta ārpusē. Sprostam izmanto cinkoto sietu ar 2 x 2 cm lielām acīm, lai putni var izbāzt cauri galvu.

“Pārsvarā paipalas izmanto olu ieguvei. Tomēr no olām bieži vien lielā skaitā šķiļas gailīši. Lai pagatavotu gaļu, tie jānobaro trīs četrus mēnešus. Vistiņas parasti sāk dēt divu mēnešu vecumā,” stāsta Inga Lietiņa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.