Ar ko atšķiras tomātu mērce, pasta un kečups? Kurš ir visveselīgākais? 0
Kāda ir atšķirība starp tomātu mērci, pastu un kečupu? Kurā ir vairāk tomātu? VALĒRIJA SKULTĒ
Lietošanai gatava un tāpēc ērti izmantojama ir tomātu mērce, daudzu garšas kārpiņām tīkamāks ir kečups, bet finansiāli izdevīgāk ir iegādāties tomātu pastu un no tās pagatavot savu kečupu vai mērci.
• Ja vien ir ievērota receptūra, pasta ir vistīrākais produkts, kas sastāv tikai no tomātiem. Lieliska izejviela, no kuras, atšķaidot ar ūdeni, pievienojot cukuru, nedaudz sāls un garšvielu pēc patikas, var uzburt gardu tomātu mērci. Turklāt vajag pavisam nedaudz koncentrētās masas, tāpēc finansiāli šis ir lētākais variants. Mazās stikla burciņās nopērkamās pastas vairāk līdzinās biezām mērcēm, bet lielajās skārda kārbās pildītās ir stiprākas un biezākas.
• Tomātu mērce ir gatavs produkts, kam pievienots cukurs, sāls, kartupeļu ciete, etiķskābe un garšvielas. Tā garšo ar rīsiem, griķiem vai kartupeļiem, izmanto, gatavojot plovu, gulašu un citus ēdienus. Jāizvēlas tāda, kuras sastāvā ir maksimāli daudz (55–60%) tomātu biezeņa un kurai nav pievienoti konservanti un garšas pastiprinātāji.
• Kečups (ar dažiem izņēmumiem) nav veselīgs, jo tā sastāvā ir visai maz tomātu. Produktam pievienoti garšas pastiprinātāji (tādi paši kā čipsos), aromatizētāji un citas E vielas, piemēram, konservanti. Ir gana daudz cukura, tāpēc jālieto ar mēru. Garšas pastiprinātāju un citu piedevu veiksmīgas kombinācijas dēļ kečups ir tik aromātisks un garšīgs, ka, uzlejot jebkuram virumam, piemēram, ūdenī izvārītiem makaroniem, rīsiem, kartupeļiem, var iegūt baudāmu maltīti.
Saskaņā ar standartiem mērces pamatā vajadzētu būt tomātiem, un sevi cienoši ražotāji to arī ievēro, bet kečupa sastāvā var būt atkāpes, un ražotāji to izmanto. Lētākiem kečupiem garšas nepilnības notušē ar etiķskābi, cukuru un garšas pastiprinātājiem.