Kā Sintija Rude un Inese Krūklīte ieņēma brīvo Latvijas ķiploku nišu. Pārbaudīti padomi labai ražai 0
Par ķiploku karalienēm sauktās Sintija Rude un Inese Krūklīte ķiploku piešaujot teju visiem ēdieniem. “Vai arī piena zupā?” reiz pavaicājis kāds no tūristiem, kas atbraucis pie viņām uz Raunu ekskursijā. “Mājas Viesis” ciemojas ķiploku karaļvalstī, lai noskaidrotu, vai tiešām virtuves karalis piestāv jebkurai maltītei.
Degunu rauc retais
Pirms pieciem gadiem dibinātā uzņēmuma “Latvijas ķiploks” mājvieta Raunā kļuvusi par iecienītu tūristu pieturas punktu. Kā nu ne, jo saimnieces sola ne tikai koši izstāstīt par savu aizraušanos ar ķiplokiem, bet arī cienā ar sātīgu ķiploku zupu. Degunus par īpašo smaržu raucot retais. Pat skolēnu grupas vispirms paklaigājot, ka skolotāja atvedusi uz vietu, kur “viss smird”, taču, kad nogaršo ķiploku “končas” vai pat saldējumu, tad ne atrauties.
Kad abas aizbrauc tirgoties uz Rīgas Doma laukumu, dabū redzēt visādus brīnumus – dažs labs letei metot līkumu palēkdamies, tādus viņas iesaukušas par vampīriem. Cits, sagaršojis ķiplokus, gluži vai nobāl, kāda kundzīte pat metusies bārt, ka šī ejot uz baznīcu un nu smirdēs pēc ķiplokiem! Sintijai pēc vārda kabatā nav jāmeklē, tā šāvusi pretim – vai kundze ejot Dievu lūgt vai bučoties?
Daudz jautru atgadījumu piedzīvots arī ar draugiem un radiem. Inese smejot stāsta, kā savām smalkajām draudzenēm iemānījusi rasolu ar pesto un ķiploku nīdējas to apēdušas gardu muti! Tomēr uz ekskursanta jautājumu – kā tad ar piena zupu – ķiploku karalienēm iestājies neliels samulsums, izpestījusi mutīga sieva ar skaidrojumu, ka tas der arī piena sakņu zupai.
Garša slēpjas piedevās
“Tik mazā katliņā zupu pat nemāku izvārīt,” pie sevis pukojas Inese, kad Raunas ķiploku fabrikas virtuvē top zupa “Mājas Viesa” recepšu lapai. Biežāk sanākot gatavot 30–40 cilvēku grupām, un tad vajadzīgs lielais grāpis. Viruma garša slēpjas vairākās pašu gatavotās piedevās, sākot ar pulveri un beidzot pesto no ķiploku ziedu kātiem, eļļas un nedaudz sāls. Cilvēki jautā – vai tas stiprs?
“Nav tik intensīvas ķiploku garšas, bet ēdienam kopumā iedod kuplu buķetīti,” skaidro saimnieces. Inese pesto pievienojot sviestam, biezpienam, kotlešu masai, kā mednieka sieva droši varot ieteikt gaļas marinādēm, der balto zivju filejām. “Uzlieku to līdakas filejai, paturu ap 20 minūšu, nedaudz uzkaisu citronpiparu, klāt ķiploku sviestiņš un lieku cepties folijā cepeškrāsnī. Ļoti garšīgi!” Turpat uz blakus riņķa Sintija vāra ķiploku ievārījumu. Kad pagaršo, šķiet stiprs, bet kopā ar plānu pankūku vai sieru – labu labā piedeva.
“Ķiploks ir jāmīl un jāizprot tā smalkumi, citādi līdz elegantai buķetei, kad visas garšas nostājas līdzsvarā, netikt,” spriež šefienes. Tā viņas abas buroties, līdz nonākot pie labākā rezultāta, ko vispirms dod noprovēt ģimenē – bērni un Sintijas tētis esot labākie eksperti, jo skaidri pasaka – garšo vai negaršo. Dažkārt ar recepti nākas pacīnīties pat pāris gadu, kā tas noticis ar pašu jaunāko ražojumu – ķiploku saldējumu. Arī alus, kas sadarbībā ar vietējo darītavu “Malduguns” klajā laists pagājušā gada Ķiploku festivālā, licis ilgāk pasvīst. Vairākas sagataves, kurām garša vēl top, briestot “zem letes”, bet par tām dāmas klusē, jo konkurenti nesnauž. Ķiploku karalienes saskaitījušas jau deviņus sekotājus.
Labākie – Latvijas ķiploki
Gaišā doma ieņemt brīvo ķiploku nišu pirms deviņiem gadiem radusies Sintijai, diplomētai pavārei, kad viņai bija noriebušies Ķīnas balinātie ķiploki un pārsālītie ārzemju pulveri. Sākusi ar audzēšanu, pirmajā gadā novākusi brangu ražu un šķitis – o, forši, iestādīšu, novākšu, pārdošu un būs labs “piķis”! Tik vienkārši tas nenotika, un radās nākamā ideja – gatavot ķiplokus kā garšvielu. Izpētījusi, ka Latvijā ar šo biznesu neviens nenodarbojas.
“Nu, tad būšu pirmā,” nosprieda Sintija. Laimīgas sagadīšanās dēļ projektu vadības kursos satikusi Inesi, pieredzējušu mārketinga speciālisti, abas metušās kopā un radies uzņēmums “Latvijas ķiploks”. Šodien ar smaidu viņas atceras savu pirmo startu Rīgā, Kalnciema kvartāla tirdziņā, uz kuru ieradušās ar lietotu saulsargu, lai gan ārā plosījies decembra slapjdraņķis. Sākušas ar ķiploku granulām, pulveri un tēju, tagad viņām jau 27 dažādi produkti.
Kā apliecina uzņēmuma nosaukums, izmantoti tiek tikai Latvijas ķiploki. Savā nepilnu hektāru lielajā laukā izaudzē ap četrām tonnām, pārējos iepērk, gadā pārstrādājot savos ražojumos ap padsmit tonnām. Pašas audzē Latvijā selekcionēto un vienīgo reģistrēto ziemas ķiploku šķirni ‘Kente‘, par kuras autoru līdz šim neko nav zinājušas. Nupat, uzņemot ekskursantu grupu no Ogres, izrādījies, ka starp ceļotājiem ir arī uzņēmuma “Kurzemes sēklas” darbinieki, un satikšanās izvērtusies ļoti emocionāla, jo viņiem bijis atklājums, ka kāds ne tikai audzē, bet arī pārstrādā šīs šķirnes ķiplokus. Vēl nesen esot sprieduši, vai maz pagarināt fitosanitāro sertifikātu, jo diez vai šķirne vajadzīga.
“Kā nu nav vajadzīga!” saka ķiploku karalienes, ja viņu karaļvalsts pamats turas uz ‘Kentes‘ ķiplokiem ar labu garšas buķeti, skaistu krāsu, daiviņu skaitu un formu, kādam jābūt īstenam Latvijas ķiplokam.
Uzziņa
Ķiploks – lielā pērle un mīlētāju dārzenis
* Savu vārdu ieguvis no latīņu valodas, tulkojumā nozīmē – lielā pērle.
* Viens no senākajiem dārzeņiem ar septiņu tūkstošu gadu senu vēsturi, minēts Bībelē un Korānā.
* Latvijas teritorijā ienācis pirms aptuveni 700 gadiem no Krievijas puses, kur to ieveda no Bizantijas.
* Sākotnēji lietoja kā ārstniecības augu un tikai vēlāk – kā dārzeni.
* Senos ēģiptiešu papirusos pieminēts 22 zāļu sastāvu aprak-stos. Uzraksti uz Heopsa piramīdas liecina, ka ar ķiplokiem ēdināti tās cēlāji, lai mazāk slimotu un būtu fiziski spēcīgāki.
* Senajā Romā ķiplokus lietoja leģionāri, lai vairotu drosmi un spēju nicināt nāvi.
* Pitagors to nodēvējis par visu garšu karali.
* Ārstnieciskās īpašības augstu vērtēja Ķīnas un Tibetas medicīnā, Krievijā ķiploku par ārstniecības augu atzina Pētera I valdīšanas laikā.
* Arī mūsdienu pētījumi atzīst ķiploka ārstnieciskās īpašības, piemēram, regulāri tos lietojot uzturā, samazinās infarkta risks, izmantojams kā antibiotika bez blaknēm, pasargā pret dažiem audzēju veidiem.
* Satur vairāk nekā 400 vielu, kas vērtīgas cilvēka veselībai, t. sk. B1, B2, B6, C vitamīnu, mangānu un selēnu, kas kavē novecošanos.
* Uzlabojot asinsriti, darbojas kā dabiskā viagra, tāpēc tiek saukts par mīlētāju dārzeni.
Ķiploku kontrabanda
* Ķiploki, nonākot izveicīgu kontrabandistu nagos, atnesuši tiem peļņu miljonos eiro. Tā pirms sešiem gadiem Zviedriju pārsteidza divu Lielbritānijas pilsoņu afēra, kuri bija valstī ieveduši vairāk nekā simt tonnas nelegālas ķiploku kravas un nopelnījuši milzu summas, apejot nodokļu sistēmu.
Kontrabandisti ķiplokus iepirka Ķīnā, kas ir pasaulē lielākā ķiploku audzētāja, tāpēc šajā valstī tos var iegādāties par zemāku cenu. Krava ar kuģi aizgādāta uz Norvēģiju, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts un neiekasē nodokli par ķiploku importu. Ar auto tie aizvesti uz Zviedriju, nesamaksājot muitas nodokli. Pāris gados «uzņēmēji» ietaupījuši nodokļos aptuveni desmit miljonus eiro.
* Ar Ķīnas ķiploku kontrabandu nodarbojušies daudzi apsviedīgi ļaudis un nokļuvuši arī aiz restēm.
Avots: Ķiploku audzēšana Latvijas apstākļos, SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”, 2013. gads.
Sintijas un Ineses padomi
* Nepārcepiet ķiplokus, jo tie kļūst rūgti un sabojā ēdiena garšu.
* Ja ēdienā gribat just ķiploka garšu, pievienojiet to gatavošanas beigās, jo, ilgāk termiski apstrādājot, ķiploki garšā kļūst ļoti maigi.
* Rasolam bagātīgākai garšai pievienojiet smalki sagrieztus marinētu ķiploku kātus un nedaudz ķiploku pesto.
* Ja traucē ķiploku garša un smarža, to var neitralizēt, uzdzerot pienu, ieēdot biezpienu, pakošļājot piparmētru vai pētersīļu lapas.
* Iegādājoties ķiplokus, pārbaudiet, vai tie ir kārtīgi izžāvēti, nav iepelējuši.
* Lai ķiploki neizžūtu, uzglabājiet tos vēsā un sausā vietā. Neturiet ledusskapī un gaisa necaurlaidīgā maisiņā.
Receptes
Ķiploku zupa
Sastāvdaļas
Divu veidu kūpināta gaļa – ar un bez speķa, burkāni, puravi, kartupeļi, svaigi ķiploki, ķiploku pulveris ar dillēm un čili, ķiploku ziedkātu pesto, ķiploku ziedkātu pesto sviests, marinēti ķiploku ziedkāti, sāls, pipari.
Gatavošana
Gaļas buljons
Vāra buljonu uz lēnas uguns no kauliem, kas iepriekš apcepti, pievieno garšvielas. Kad gatavs, nokāš.
Zupa
Gaļu sagriež gabaliņos un apcep ķiploku ziedkātu pesto sviestā.
Burkānus sagriež gabaliņos un apcep ķiploku sviestā.
Apceptus burkānus un gaļu pievieno verdošam buljonam, pieber sāli un piparus.
Puravus sagriež, apcep ķiploku ziedkātu pesto sviestā un pievieno zupai.
Kartupeļus sagriež gabaliņos, pievieno zupai un uz vidējas uguns vāra, līdz mīksti.
Kad zupa gatava, pievieno svaigus sablenderētus ķiplokus, marinētus ķiploku ziedkātus un sagrieztus svaigus puravus.
Pasniedz ar grauzdētu maizīti un ķiploku ziedkātu pesto sviestu.
Ķiploku ievārījums
Gatavošana
Ķiplokus nomizo un samaļ, liek katliņā, apber ar cukuru, pievieno ūdeni. Vāra uz lēnas uguns, līdz masa sāk biezēt, karamelizēties un ķiploki kļūst mīksti. Vārīšanas beigās pievieno rīvētu apelsīna un citrona miziņu.
Pasniedz ar pankūkām, sieru, grauzdētu maizīti, saldējumu, kūkām u. c.