Ar kefīru būsi paēdis 3
Autors: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Pārfrāzējot viedo teicienu – ja nekā mājās nav, tad atveriet ledusskapi un paņemiet… kefīra pudeli. Izsalkumu var remdēt, arī izdzerot glāzi šā skābpiena produkta. Taču ir neskaitāmas iespējas kefīru izmantot kā ēdienu bāzi.
Jau izsenis kefīrs bija zināms Kaukāza kalnu tautām, to gatavoja, saraudzējot pienu ar īpašu ieraugu – kefīra sēnītēm. Bet Eiropā līdz Pirmajam pasaules karam kefīra patērēšana joprojām palika aptieķnieku rekomendāciju līmenī.
Kefīra nosaukums cēlies no turku valodas un nozīmē “bauda”. Tam ir pienskāba smarža, patīkami atsvaidzinoša, nedaudz asa, arī pienskāba garša, balta vai mazliet iedzeltena krāsa, viendabīga krējuma konsistence. Visas šīs īpašības produktu padara universālu – gan pamatēdienos izmantojamu, gan kā desertu sastāvdaļu.
Padomi
• Vēlams ēdienreižu starplaikos izdzert glāzi kefīra.
• Maltīšu laikā to labi savienot ar zirņiem, pupām, lēcām, graudu un pārslu biezputru.
• Kefīrs labi sader ar dārzeņiem. Pākšaugi, graudaugi un dārzeņi ir bagāti ar balastvielām, bet kefīrs – ar pienskābes baktērijām, un kombinācijā šie produkti lieliski papildina cits citu un sekmē efektīvu organisma attīrīšanos.
• Kefīrs stimulē imūnsistēmu – pateicoties peptīdiem, kas rodas fermentācijas un gremošanas procesā.
• Kefīrs ir dabīgs antioksidants, tas uzlabo gremošanas trakta darbību. Lietojot kefīru, palielinās labo baktēriju daudzums zarnu traktā.
Par smūtijiem
• Kefīra smūtiju var lietot jebkurā ēdienreizē, bet saldos smūtijus neiesaka dzert vakarā. Ar šo dzērienu var aizstāt ēdienreizi.
• Kefīru aizstājot ar paniņām, dzēriens ir vēl diētiskāks un vieglāks. Ja kefīrs šķiet par skābu, tā vietā ņem jogurtu, piemēram, lakto.
• Smūtijs kļūst vērtīgāks, ja pievieno dažādas sēkliņas vai izmērcētus riekstus. Nevajag daudz – pietiek ar tējkaroti sēkliņu un pāris riekstiem uz glāzi. Ja vēlas barojošāku smūtiju, var pievienot pāris ēdamkarošu pilngraudu auzu pārslu.