Foto – Valdis Semjonovs

Ar kartupeļiem un šampinjoniem. Velgas Vītolas TOP 3 receptītes 0

Latvijas Radio 2 programmu vadītāja, redaktore un LTV1 raidījuma “Latvijas sirdsdziesma” vadītāja Velga Vītola, izrādās, paspēj ne tikai čakli strādāt divās darba vietās, bet savu ģimeni un ciemiņus bieži iepriecināt arī ar ko gardu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
VIDEO. “Spļāviens latviešu dvēselēs!” Cilvēkus pamatīgi satracina “Spēlmaņu nakts” priekšnesums
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
Lasīt citas ziņas

Velga atzīst – virtuvē patiešām darbojas labprāt. Viņai ļoti garšo kartupeļi – cepti, vārīti un citādi pagatavoti –, tāpēc ne tikai mājiniekiem, bet arī ciemiņiem tos ik pa laikam ceļ galdā. Velga pati labprāt dažreiz uzgrauž arī pa kādam zaļam kartupelim. Daudzus ēdienus viņa gatavo cepeškrāsnī, visbiežāk vistu ar dārzeņiem. Iecienījusi arī ķīniešu virtuvi. Ģimene labprāt bauda zupas, Velgai īpaši garšo biezzupas. Tās galvenokārt gatavo tradicionāli no dažādiem dārzeņiem un gaļas, bet viena otra viruma recepte atceļojusi no tālām, eksotiskām zemēm. Ceļojot Velga iegādājas garšvielas, kas noder neparastākiem virumiem. Tad ciemos uzaicina draugus, rāda ceļojuma fotogrāfijas un cienā ar ēdienu, kura recepte nošpikota kādas svešas valsts apmeklējuma laikā. Nesen Velgai bija pavārmākslas prasmes pārbaudījums – bija jāpagatavo stirnas gaļas gabals. To piecas stundas vārīja, līdz iznāca kārtīgs buljons. Pēc tam mīkstumu sašmorēja krējuma mērcē kopā ar dārzeņiem. Maltīte izdevās gana garda. Velga atzīst – vēl pirms dažiem gadiem ar dārzeņiem bijusi uz “jūs”, tos iemācījusies ēst tikai pēdējā laikā. Velgas meitiņa Šarlote (6) dārzeņus joprojām ēd nelabprāt, gribētu pārtikt tikai no ceptas gaļas. Velga no savas “pūralādes” mums atklāj, kā pagatavot divus ēdienus ar kartupeļiem un šampinjonu uzkodu.

Foto – Valdis Semjonovs

Šampinjonu uzkoda

CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas – svaigi šampinjoni, ķiploks, sviests, rapšu eļļa, svaigs timiāns un rozmarīns, Himalaju rozā sāls.

Pagatavošana. Kā zināms, daļa ciemiņu uz saviesīgu pasākumu mēdz ierasties agrāk, citi kavējas. Lai tiem, kas atnākuši agrāk, nebūtu jāsēž pie tukša galda un jāgarlaikojas, Velga ceļ galdā ceptus šampinjonus. Vokpannā izkausē sviestu, pievienojot nedaudz eļļas, vispirms viegli apcep sakapātus ķiplokus. Kad tie kļuvuši zeltaini, klāt liek nomazgātas, nosusinātas sēnes, kurām izņemti kātiņi. Pievieno timiāna un rozmarīna zariņus, diezgan bagātīgi pārkaisa ar sāli. Nepārtraukti maisot, cep, līdz sēnes kļuvušas zeltaini brūnas un gatavas. Saceptos ķiplokus ar tējkaroti ieliek katram šampinjonam kātiņa vietā. Sēnes liek traukā, dur uz kociņiem un ēd.

Foto – Valdis Semjonovs

Kraukšķīgās kartupeļu bumbiņas ar gurķu un krējuma mērci

Sastāvdaļas – vārīti kartupeļi, garšviela kumins, sarkanais sīpols, svaiga kinza, čili, saldās paprikas un Provansas garšviela, baltmaizes rīvmaize, kartupeļu ciete, rapšu eļļa, malti melnie pipari, sāls. Mērcei: skābais krējums, svaigs gurķis, dilles, ķiploks, malti melnie pipari, sāls.

Pagatavošana. Gatavot šo ēdienu Velgai iemācīja kāda indiešu sieviete. Viendabīgā masā samīcītiem vārītiem kartupeļiem pievieno sarīvētu sarkano sīpolu, kuminu, saldās paprikas pulveri, sakapātu čili un kinzas lapiņas, maltos melnos piparus un sāli. Kārtīgi samīca. Vienā bļodiņā sajauc kartupeļu cieti ar ūdeni, otrā – ieber rīvmaizi, kam pievieno Provansas garšvielu un sāli. No kartupeļu masas ar rokām, kas viegli ieziestas ar eļļu, veido nelielas bumbiņas. Katru vispirms apmērcē kartupeļu cietes ūdenī, pēc tam apviļā rīvmaizē. Cep sakarsētā eļļā, līdz bumbiņas kļūst brūnas un kraukšķīgas. Eļļa nedrīkst būt pārkarsusi, tad bumbiņas var sākt plīst. Ja nepatīk asums, neliek klāt čili. Mērci gatavo, skābajam krējumam pievienojot sarīvētu svaigu gurķi, sakapātas dilles, saspiestu ķiploku, maltus melnos piparus un sāli. Bumbiņas bauda kopā ar mērci.

Foto – Valdis Semjonovs

Rīvētu kartupeļu, bekona un siera kēksiņi

Sastāvdaļas – kartupeļi, kūpināts bekons, Mocarellas, Čedaras un Parmezāna siers, Provansas garšviela vai svaigs rozmarīns un timiāns, rapšu eļļa, malti melnie pipari, sāls. Vajadzīgas arī kēksu formas, gatavotas no stingra materiāla.

Pagatavošana. Nomizotus kartupeļus sarīvē uz vidēji rupjas rīves, pievieno nelielos gabaliņos sagrieztu kūpinātu bekonu, maltus melnos piparus, sāli. Samaisa. Katru kēksa formu ieziež ar elļu, tajā liek rīvēto kartupeļu un bekona masu tik daudz, lai būtu aizpildītas 2/3. Pāri liek Mocarellas siera gabaliņus, rīvētu Čedaras un Parmezāna sieru. Pārklāj rīvēto kartupeļu un bekona masu. Cep 180 grādos aptuveni 20 min. Izņem no krāsns, pāri vēlreiz liek rīvētu Parmezāna un Čedaras sieru. Atkal uz 10 min liek cepeškrāsnī. Ja ciemos gaidāmi veģetārieši, šos kēksus gatavo bez bekona.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.