Foto – Shutterstock

Kakao krēms bērnam var radīt pieradumu? 0

Saldie kakao krēmi ir bērnu iecienīts našķis, kas labi garšo gan kopā ar graudu maizi, gan pankūkām. Ja mājās cepat kruasānus, varat tajos iepildīt šokolādes krēmu. Tomēr – vai šie rūpnieciski ražotie kārumi ir veselīgi un tos var baudīt neierobežotā daudzumā?

Reklāma
Reklāma

Atbild uztura speciāliste Lizete Puga:

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

– Vecākiem iesaku nesteigties ar kakao saturošu produktu piedāvāšanu bērniem. Bērnu uzturā tos ieteicams iekļaut tikai pēc trīs gadu vecuma. Jo kakao satur tādus nervu sistēmas stimulatorus kā teobromīnu un kofeīnu, bet šā produkta sastāvā esošā aminoskābe triptofāns organismā veido neiromediatoru serotonīnu, kas palīdz radīt pozitīvu noskaņojumu. Tādējādi pastāv iespēja bērnam jau agrīni izveidot fizisku pieradumu pie mākslīgi labām emocijām, ko izraisa kakao saturoši produkti.

Analizējot sīkāk šokolādes un riekstu krēmu sastāvu, secinu, ka to masu galvenokārt veido augu tauki un cukurs. Tāpēc šos produktus nevar uzskatīt par ļoti vērtīgu un neaizvietojamu bērnu ēdienkartes sastāvdaļu. Tas ir un paliek našķis, kura lietošana jāsabalansē ar fiziskajām aktivitātēm. Pievienotais sojas lecitīns ir funkcionālas dabas pārtikas piedeva, kas nodrošina dažādu vielu vienmērīgu sajaukšanos un novērš to atslāņošanos jeb produkta atūdeņošanos. Lecitīnu uzskata par veselībai nekaitīgu, taču pastāv iespēja, ka šī piedeva ir veidota no ģenētiski modificētas sojas. Tādējādi, pirms iegādājaties produktu, pievērsiet uzmanību izejvielu aprakstam uz etiķetes.

CITI ŠOBRĪD LASA

No iepriekš pieminētajiem kakao krēmiem man vislabākais šķiet no bioloģiskajām izejvielām tapušais kakao un riekstu krēms, jo tā sastāvā ir visaugstākais riekstu īpatsvars. Savas ģimenes galdā gan ceļu vecmammas gatavoto kakao un ābolu kārumu. Tā pagatavošanai ir vajadzīgs 1 kg ābolu, 800 g cukura, 200 g sviesta, kokosa vai kakao sviesta, 50 g kakao. Ābolus sagriež un savāra, cukuru, sviestu un kakao samaisa kopā un pievieno ābolu biezenim. Vāra aptuveni 40 minūtes. Laba alternatīva ir arī zemesriekstu krēmi, kuros ir augsts olbaltumvielu īpatsvars.

“Nutella” sastāvs: palmu eļļa, cukurs, lazdu rieksti (13%), kakao pulveris ar pazeminātu tauku saturu (7,4%), vājpiena pulveris (6,6%), sūkalu pulveris, emulgators: sojas lecitīni, vanilīns.

“Nussa” sastāvs: cukurs, augu eļļa, saldo sūkalu pulveris (6%), maltodekstrīns, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu (2,5%), lazdu rieksti (1%), emulgators: lecitīns, aromatizētājs – vanilīns.

Lazdu riekstu krēms “Vāverīte”: cukurs, augu tauki (basijas kodolu eļļa), sausais pilnpiens, lazdu rieksti (7%), kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu, emulgators: sojas lecitīni, aromatizētājs.

Mandeļu un kakao krēms “Natur Green”: cukurniedru cukurs, nehidrogenētas augu eļļas, mandeles (22%), kakao pulveris (10%), saulespuķu eļļa. Visas izejvielas no bioloģiskajām saimniecībām. Nesatur glutēnu un laktozi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.