Ar bazilika smaržu 0
Patīkamu noskaņu te rada fotomākslinieces Irēnas Mečņikas fotogrāfiju izstāde ar pilsētas ainavām. “Bazilika” ēdienkartē ir dažādi gardi salāti un uzkodas, piemēram, grilētas vistu akniņas ābolu un saldā krējuma mērcē. Kārdinoši izklausās arī makaronu, zivju un gaļas ēdieni, piemēram, cāļa fileja drupinātos piparos ar kartupeļu kūku un apelsīnu, burkānu marmelādi. Krodziņa simbols – baziliks – pievienots ne tikai daudziem salātiem un pamatēdieniem, bet pat kādam alkoholiskajam kokteilim. Šo garšaugu krodziņa saimniece audzē pati. Arī zemenes un upenes krodziņa vajadzībām nāk no viņas dārza, bet gailenes lasītas mežā. Citi dārzeņi un ogas iepirkti zemnieku saimniecībā.
Vistas salāti ar vīnogām un ceptiem citroniem
SASTĀVDAĻAS Aisberga salāti, vistas fileja, vīnogas (bez kauliņiem), valrieksti, citroni, cukurs, garšvielas. Mērcei: skābs krējums, majonēze, karijs.
KĀ GATAVOT? Vistas fileju vāra garšvielās. Valriekstus nedaudz sasmalcina. Uz sakarsētas pannas uzber cukuru un tajā karamelizē citrona šķēlītes. Krējumu samaisa ar majonēzi (1:1), pievieno kariju. Uz šķīvja kārto saplūkātus aisberga salātus, strēmelītēs sagrieztu vistas fileju, pārlej ar mērci, virsū liek citrona šķēlītes, vīnogas un valriekstus.
Kārtainās mīklas kūka ar mocarellas sieru
SASTĀVDAĻAS Saldēta kārtainā bezrauga mīkla plāksnēs, kūpināts šķiņķis, mocarellas siers, tomāts, ola, Parmezānas siers. Mērcei: svaigs baziliks, olīveļļa, ķiploki, citrons, ciedru rieksti, sāls, pipari.
KĀ GATAVOT? Kārtainās mīklas plāksni dala uz pusēm, nedaudz izveltnē, nogriež 1,5 cm platas maliņas. Pamatni apsmērē ar sakultu olas dzeltenumu, virsū, veidojot groziņu, liek nogrieztās maliņas, tās arī apsmērē ar olu. Mīklu sadursta ar dakšiņu. Pamatni 5 – 7 min cep 200 grādu karstumā. Pilda ar sagrieztu kūpinātu šķiņķi, tomātiem, mocarellas siera ripiņām. Karsē cepeškrāsnī, līdz siers sāk kust. Pārlej ar bazilika pesto, pārkaisa ar Parmezānas sieru. Pesto gatavo, sablenderējot baziliku, tam pievieno olīveļļu, ķiplokus, pēc garšas citrona sulu, sāli, piparus, cukuru. Beigās pieber ciedru riekstus. Samaisa.
Cūkgaļas filejas medaljoni ar plūmēm un balto pupiņu biezeni
SASTĀVDAĻAS Cūkgaļas fileja, kūpināts bekons, baltās pupiņas, saldais krējums, salvija (nopērkama aptiekās), sīpoli, ķiploki, melnās plūmes (bez kauliņa), konjaks. Marinādei: rozmarīns, sāls, pipari, ķiploki.
KĀ GATAVOT? Cūkgaļas fileju griež gabalos (apt. 80 g), iemarinē. Katru filejas gabalu ietin bekona šķēlītē, uz pannas no abiem galiem (nevis no sāniem) apcep. Tad gaļa būs sulīgāka. Pēc tam 12 – 15 min 200 grādos cep cepeškrāsnī. Pupiņas vāra sālsūdenī, līdz gatavas. Pannā apcep sīpolus, ķiplokus, pievieno pupiņām, pielej nedaudz saldā krejuma, pieber salviju. Sablenderē. Plūmes sautē cukura sīrupā, kam pievienots konjaks un citrona sula.
Karstā franču šokolādes kūka
SASTĀVDAĻAS (sešām personām) 150 g sviesta, 75 g miltu, ola, 150 g cukura, 135 g melnās šokolādes, vaniļas saldējums.
KĀ GATAVOT? Vispirms sagatavo formiņas. Var izmantot folija keksu vai silikona formiņas, vai karstumizturīgus trauciņus. Katru formiņu iesmērē ar sviestu un apbārsta ar miltiem. Karsējot ūdens peldē, izkausē gabaliņos salauztu šokolādi kopā ar atlikušo sviestu. Maisa, līdz veidojas viendabīga, vijīga masa. Olu saputo ar cukuru, pievieno pārējos miltus. Masu lej traukā, rūpīgi samaisa. Pilda formiņās, 8 – 9 min cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī. Gatavās kūciņas izņem no trauciņiem, liek uz šķīvja. Pasniedz ar vaniļas saldējumu.