Ar aivu augļiem – pret vīrusiem 0
Jau ilgāku laiku, lielveikalā dodoties garām eksotisko augļu plauktiem, ziņkārīgi lūkojos uz skaisti dzeltenajiem aivas augļiem. Un kādu dienu nopirku pašu mazāko auglīti, lai nebūtu liels zaudējums, ja nu tas izrādītos pavisam nebaudāms. Bet auglis bija tiešām garšīgs – kā maiga cidonija. Tiesa, tie augļi, kurus līdz šim dēvējām par cidonijām, patiesībā ir krūmu cidonijas jeb henomeles (Chaenomele japonica Lindl). Īstās cidonijas ir aivas jeb Cydonia oblonga.
Uztura speciāliste INGA ŠIRINA: – Aivas ļaudīm bija zināmas jau pirms 14. gadsimta. Šiem augļu kokiem nepieciešams silts klimats, tāpēc aivas audzē Dienvideiropā, Āzijā, Āfrikā, Latīņamerikā u. c. Latvijā audzē “latviešu” cidonijas, kuras pareizāk ir dēvēt par krūmu cidonijām jeb henomelēm. Vietējās krūmu cidonijas ir radinieces aivām, un sastāva ziņā nemaz nav sliktākas. Nedaudz atšķirīga ir tikai garša un pielietojums. Jo auglis mazāks, jo vitamīni un minerālvielas tajā ir koncentrētāki. Tāpēc Latvijā audzētās krūmu cidonijas satur daudz vairāk C vitamīna, kas ir galvenais šo augļu uzturvērtības avots. Pateicoties lielajam C vitamīna daudzumam, aivas un krūmu cidonijas spēj stiprināt imūnsistēmu. Kā zināms, ziemā un pavasarī mūsu imūnsistēmai jātiek galā īpašiem izaicinājumiem – vīrusiem. Karojot ar tiem, pamazām sāk aptrūkties uzturvielas, līdz ar to ļaudis kļūst uzņēmīgi pret slimībām. Krūmu cidonijas un aivas satur arī citus vērtīgus vitamīnus un minerālvielas, piemēram, folskābi, kāliju, magniju, fosforu, kalciju. Tāpēc, lietoti uzturā, šie augļi ļoti pozitīvi ietekmē cilvēka organismu.
Krūmu cidoniju un aivu augļus bieži izmanto kulinārijā, gatavojot marmelādi, ievārījumu, kompotu, želeju, kā arī, lai uzlabotu garšu, pievieno dažādiem ēdieniem, piemēram, plovam, zupām, sautējumiem, pīrāgiem, konditorejas izstrādājumiem. Aivas un krūmu cidonijas izmanto arī, gatavojot alkoholiskos dzērienus – deserta vīnus, liķierus, brendijus. Aivas uzturā vēlams lietot arī svaigas, jo tā var uzņemt visvairāk C vitamīna. Kā zināms, termiskās apstrādes laikā C vitamīns visvairāk iet bojā.