Foto: SHUTTERSTOCK

Aptieka mežā un dārzā: kā izmantot priežu un ābeļu pumpurus, ceriņus? 0

Mācieties no putniem un meža dzīvniekiem, kā tie, lai atgūtos no ziemas noguruma un izsīkuma, pavasarī čakli ēd pumpurus. Pumpurā taču ir apvienojies viss dabas spēks, kas arī cilvēkam spēj sniegt enerģiju un stiprināt veselību, teic bioloģiskās zemnieku saimniecības “Ozoliņi” saimniece BRIGITA LŪKINA.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

* Pastaigājoties pa mežu, mutē var mest visu koku un krūmu pumpurus, izņemot indīgos. Līkums noteikti jāmet apkārt indīgās zalktenes krūmam. Arī bebru kārkliņa dzinumus mutē likt nevajag. Ēst var visu to augu pumpurus, kurus pazīstam un zinām, ka tie nav veselībai kaitīgi.

* Jau sākot no janvāra līdz pat aprīlim var ēst un vākt priežu pumpurus – kamēr laiks nav pārāk iesilis un pumpuri nav kļuvuši sveķaini. Kad priežu pumpuri kļūst sveķaini, tos ir grūti izžāvēt, jo žāvēšanas procesā sveķi kūst.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Ja priežu pumpurus vēlaties saglabāt, lai vēlāk gatavotu tēju vai uzlējumu, tos, izklātus plānā kārtiņā, 3 līdz 5 nedēļas jāžāvē labi vēdinātā vēsā telpā. Nedrīkst žāvēt saules sakarsētos bēniņos. Žāvējot karstumā, ēteriskās eļļas un viss pārējais labums iztvaikos. Pumpurus var arī sasaldēt, turot nemainīgā mīnus 20 grādu temperatūrā.

* Priežu pumpuri palīdz pret dažādiem iekaisumiem, klepu, locītavu sāpēm, kalpo arī kā urīndzenošs līdzeklis un dziedē ādas slimības. Iekšķīgai lietošanai uz vienu glāzi ūdens ņem 1 ēdamkaroti pumpuru, slēgtā traukā brīdi pavāra, lieto trīs reizes dienā pa 1/4 glāzes. Veselības uzlabošanai var lietot arī priežu pumpuru novārījumu pienā. Gan novārījums ūdenī, gan pienā ir rūgts, bet ļoti vērtīgs, uzsver Brigita Lūkina. Tiesa, priežu pumpuru novārījumu iekšķīgi nav ieteicams lietot lielos daudzumos, jo visu skujkoku sveķi satur terpentīnu.

* Ārīgai lietošanai izmanto ar šņabi aplietus un vienu nedēļu noturētus priežu pumpurus. Ar šo uzlējumu sāpošas locītavas var smērēt tik reižu dienā, cik vajadzīgs.

* Šobrīd var vākt arī egļu pumpurus. Tie palīdz pret B vitamīna trūkumu, mazasinību, rahītu, reimatismu, podagru, tuberkulozi, elpceļu iekaisumu, tai skaitā klepu un bronhītu. Kalpo arī kā sviedrējošs, urīnu un žulti dzenošs un sāpes remdinošs līdzeklis. Tāpat kā priežu pumpurus, arī egļu pumpurus var savārīt vai termosā apliet ar karstu ūdeni un ļaut uzlējumam ievilkties. Tāpat kā priežu pumpurus, tos var savārīt arī kopā ar pienu. Vienā litrā piena ieber 30 g egļu pumpuru, brīdi pavāra, izkāš, izdzer vienas dienas laikā 3 – 4 reizēs. Kad parādīsies egļu jaunās galotnītes, no tām varēs gatavot spēcinošu vitamīnu dzērienu, pastāstīja Brigita Lūkina.

* Staigājot pa mežu, mutē ieteicams iemest pa kādam bērzu pumpuram. Tiesa, ēst bērzu pumpurus pārāk lielos daudzumos nav ieteicams, jo sveķi, ko tie satur, ar laiku var radīt nieru darbības problēmas.

* Ja bērzu pumpurus vēlaties saglabāt vēlākam laikam, sasieniet slotiņu, izkaltējiet siltā telpā, pēc tam pumpurus ar nazīti nokasiet un saberiet papīra vai auduma turziņā.

Reklāma
Reklāma

* Ļoti vērtīga tēja, kas labi attīra organismu, izdodas, ja kopā saber bērzu pumpurus, dzeltenās kaķpēdiņas, kumelītes un asinszāli.

* Par bērzu pumpuriem ne mazāk vērtīgi ir liepas, lazdas un pīlādžkoka pumpuri. Visgaršīgākie ir liepas un pīlādža pumpuri, teic Brigita Lūkina. Ozola pumpuri ir izteikti rūgteni, bet arī veselībai noderīgi.

* Ne tikai lazdas pumpuri, bet arī miza un lapas satur ļoti daudz tā dēvētā jaunības vitamīna E, kas cīnās pret novecošanu. Pīlādža pumpuri kalpo kā antioksidants, palīdzēs aterosklerozes gadījumā. Balzamapses pumpuri dziedē ādas slimības un vīriešu uroloģiska rakstura kaites. Arī lazdu pumpuri vīriešiem līdz prostatas saslimšanas gadījumos, kā arī pret vēnu slimībām.

* Jebkurus no minētajiem pumpuriem vislabāk ēst svaigus, bet var arī sakaltēt, lai vēlāk pagatavotu tēju. Šim nolūkam salasītos pumpurus izber kastītē, sietiņā vai uz papīra (noteikti ne uz avīzes) un, lai saglabātu fermentu aktivitāti, žāvē temperatūrā, kas nepārsniedz 40 grādus.

* Pavasarī ieteicams baudīt ne tikai to koku un krūmu pumpurus, kas aug mežā. Arī augļu dārzā var atrast veselībai daudz noderīga. Piemēram, upeņu pumpuri satur daudz C vitamīna. Brīdi tos pavārot, iegūst ļoti aromātisku, garšīgu, organismu tonizējošu dzērienu.

* Ļoti garšīgi pumpuri ir ābelēm, teic Brigita Lūkina. Tāpat kā ķiršu, plūmju, bumbieru un korinšu pumpuri, tie satur organismam vērtīgas vielas.

* Veselības uzlabošanai var izmantot arī ceriņus. To pumpurus lieto klepus, podagras, reimatisma, locītavu iekaisuma un augoņu gadījumā. Ārējai lietošanai pumpurus aplej ar degvīnu, notur vienu nedēļu un liek uz sāpošajām vietām kā kompreses. Ceriņu uzlējumu lietojot iekšķīgi, jābūt uzmanīgiem, dzēriens jāgatavo vājā koncentrācijā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.