Cilvēki iepērkas Rūjienas veikalā “Top” norēķinoties ar eiro. (Publicitātes foto)
Cilvēki iepērkas Rūjienas veikalā “Top” norēķinoties ar eiro. (Publicitātes foto)
Foto – LETA

Aptauja: cilvēki bieži iepērkas un bieži pārtiku izmet 0

Februārī veiktā sadzīves tehnikas zīmola Electrolux aptaujas rezultāti liecina, ka, lai gan vairākums Latvijas iedzīvotāju cenšas gatavot maltīti mājās un savā pārtikas grozā visbiežāk iekļauj piena produktus, gaļu un dārzeņus, viņu ēšanas paradumi krasi atšķiras no tā, ko paši uzskata par veselīgu. Kopumā pētījumā piedalījās 505 respondenti no visas Latvijas vecuma grupā no 18 līdz 55 gadiem – 258 sievietes un 247 vīrieši.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Aptaujas rezultāti norāda arī uz negatīvu tendenci – vairāk nekā puse respondentu atzina, ka pārtiku mēdz iegādāties spontāni, ik pārdienas, taču vēlāk tā nonāk atkritumu grozos.

Pārtikas atkritumu statistika diemžēl neiepriecina, jo 68% aptaujāto atzina, ka mēdz izmest pārtiku, ja produkts ir acīmredzami sācis bojāties, savukārt 44% – ja pārtikai ir beidzies derīguma termiņš. 27% respondentu pārtikas produktu izmet, ja tas negaršo, bet 10% – ja ir sabojāts iepakojums, kaut arī pats produkts ir vesels. Tikai viena sestā daļa jeb 15% aptaujāto norādīja, ka nemēdz izmest pārtiku atkritumu grozā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas iedzīvotāji visbiežāk savā pārtikas grozā iekļauj piena produktus (28%), nedaudz retāk aptaujātie iegādājas gaļu (25%), kā arī dārzeņus un augļus (20%). Savukārt Pierīgas iedzīvotāji piena produktus iegādājas teju uz pusi vairāk (40%) nekā citu reģionu iedzīvotāji. Teju piekto daļu jeb 18% no iegādātajiem pārtikas produktiem sastāda pākšaugi un graudaugi, bet tikai 2% – saldumi, našķi un pusfabrikāti.

Vairāk nekā puse aptaujāto respondentu iepirkties dodas vairākas reizes nedēļā, visbiežāk – vīrieši. Ceturtā daļa (26%) no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem iepērkas katru dienu, savukārt 9% respondentu plāno savus pirkumus un iepērkas reizi nedēļā. Pavisam neliela daļa aptaujāto – 1% – iepērkas ik pēc divām nedēļām.

79% aptaujāto respondentu atzina, ka, viņuprāt, visveselīgākais veids, kā pagatavot pārtikas produktus, ir tvaicēšana, bet ikdienā iegādātos pārtikas produktus patiešām tvaicē vien 4% aptaujāto. Kā otro veselīgāko ēdiena pagatavošanas veidu 42% respondentu atzīst vārīšanu, un ikdienā to dara 40% cilvēku. Cepšanu cepeškrāsnī atzīst 20%, ikdienā to dara vien 7%. Savukārt tikai 6% respondentu atzīmējuši, ka cepšana uz pannas ir veselīga, bet piektā daļa (20%) to dara ikdienā. 24% respondentu pārtiku ēd svaigu.

Neskatoties uz straujo dzīves ritmu, vairāk nekā trešdaļa (34%) aptaujāto atzina, ka ēst gatavošanai velta stundu dienā, atzīmējot, ka tādējādi relaksējas pēc saspringtas dienas. 31% respondentu norādīja, ka maltīti cenšas pagatavot ātri un operatīvi aptuveni 30 minūšu laikā. 13% aptaujāto apgalvoja, ka ēst gatavo tikai brīvdienās, tikpat liels respondentu skaits atzina, ka ēst gatavošana ir viņu meditācija, kurai ikdienā tiek veltītas aptuveni 2 stundas. Interesanti ir tas, ka 13% vīriešu atzina, ka nemēdz gatavot vispār. Apsveicami, ka tikai 1% aptaujāto pārtiku iegādājas jau gatavu.

Reklāma
Reklāma

Rocket Bean Roastery šefpavārs Artūrs Taškāns norāda, ka savā virtuvē pārtiku laukā nemet: ”Lai produkti nenonāktu atkritumu kastē, ir jādomā, kā pareizi tos izmantot, ir jāplāno produktu plūsma. Produktus, kuru termiņš ir trīs dienas un kuri uzglabāti vakuumā, mēs gatavojam darbiniekiem, apstrādājot tos vēlreiz termiski. Produkts, protams, nav sabojājies, bet tam vairāk nav pirmā svaiguma garšas.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.