Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Pexels.com

Kāpēc veidojas mutes kaktiņu iekaisums? 4

Pretēji bieži dzirdētajam mītam, ka angulārais heilīts vienmēr ir saistīts ar vitamīnu trūkumu organismā, tas biežāk sastopams siekalu radītā kairinājuma dēļ, sevišķi, kad novecošanās procesa gaitā mainās sejas anatomija un mutes kaktiņi noslīd uz leju. Citiem vārdiem sakot, ar gadiem sejas struktūrām mainoties, mutes kaktiņiem vairs netiek nodrošināts pietiekams balsts, un tie noslīd. Rezultātā veidojas anatomiski zemāka vieta, kur siekalām ir ērti uzkrāties.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Sapnī pēkšņi un strauji tu krīti bezdibenī.. Par ko brīdina šie sapņi? 18
Vērsis – “Lexus”, Lauva – “Lamborghini”: kurš auto ir piemērots jūsu Zodiaka zīmei 16
Kokteilis
4 zodiaka zīmes, kuras visbiežāk salauž partneru sirdis 4
Lasīt citas ziņas

Tas izraisa ādas macerāciju jeb ādas pārmaiņas ilgstoša mitruma dēļ, kas, savukārt, ir labvēlīga vide dažādiem mikroorganismiem – sēnītēm un baktērijām. Kā otrs būtisks angulārā heilīta attīstības iemesls ir biežs pastiprināts iestiepums, kas traumē šo jutīgo ādas zonu, piemēram, pēc zobārsta apmeklējuma vai lietojot zobu protēzes vai zobu diegu, kuru ievietošana un izņemšana rada iestiepumu.

Tāpat mutes kaktiņu iekaisums var veidoties citu mutes dobuma patoloģiju gadījumā, arī, kad pacientam trūkst zobu, kas parasti nodrošina balstu. Angulāro heilītu var izraisīt arī vietēji kairinoši faktori, arī novājināta imunitāte, svara zudums, nepietiekams uzturs, smēķēšana, elpošana caur muti. Retāk angulārs heilīts ir saistīts ar dažādām iekšķīgām saslimšanām, piemēram, cukura diabētu, vairogdziedzera patoloģijām, iekaisīgām zarnu slimībām un citām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.