Padoms agrākai rabarberu ražai 0
Rabarberiem jau sarkani bumbuļi spraucas no zemes. Vai varu tos pasteidzināt? Varbūt jāapklāj, lai nensosalst? ZAIGA LIEPĀJĀ
“Rabarberi ir pirmais gardums pavasarī, ko visi gaida. Šogad arī tie modušies agrāk. Ja pasteidzinās, var laimēties vākt vairākas ražas sezonā,” spriež Jāņkalnu saimnieks Sandis Lasmanis no Vestienas pagasta. Viņa saimniecības laukos atšķirībā no valsts siltākajiem reģioniem gan viss vēl mierīgi. Uz lauka zeme pat vietām nav pilnībā atlaidusies (te arī sala dienas šoziem bijušas bargākas).
Taču, ja dārzos rabarberi sarosījušies, daļu var veltīt eksperimentam un pasteidzināt jau tagad – marta beigās, aprīlī tas būtu normāli darāms, piemēram, uzliekot lielus traukus (māla podus), kā to mēdz darīt zemēs ar siltākām ziemām. Tad ražu var gaidīt agrāk un kāti būs maigāki, jo rabarberi aug arī bez gaismas. Ja tuvojas sals, eksperimenta ceru sasedz.
Taču pārējos rabarberus gluži pretēji – vajadzētu piebremzēt, jo gan jau bez kāda sala perioda vai vismaz pamatīgām salnām neiztikt, ir pārliecināts zemnieks. Viens no veidiem, kā to darīt, – uzbērt sarkanajiem dzinumiem komposta vai trūdzemes kārtu. Rabarberi ir ļoti ēdelīgi un vēlas daudz mēslojuma. Šāda mulčas kārta pasargās gan no sala, gan gādās papildu barības vielas. Kad dienas kļūs siltākas, augšana sāksies ar pilnu sparu.
Pavasarī Sandis Lasmanis visiem rabarberiem tik un tā dod papildmēslojumu (izmanto putnu mēslus).
PADOMS
Kad rabarberi sāk mosties, tos var arī pasteidzināt, uzliekot lielu trauku.