Apmēram 7800 pārtikas uzņēmumu varētu skart jauni transtaukskābju ierobežojumi produktiem 4
Vadoties pēc Austrijas pieredzes, Veselības ministrija (VM) izstrādājusi projektu par transtaukskābju normām pārtikā, liecina projekts, ko pirmdien izskatīs Ministru Kabineta komiteja.
Projekts nosaka maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktiem, kas pieejami Latvijas tirgū, tajā skaitā importētajiem, tādējādi ierobežojot pārtikas produktus ar augstu trans-taukskābju saturu patēriņu un uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus.
Noteikumu projekts ir balstīts uz Austrijas normatīvo regulējumu, kur trans-taukskābju ierobežojumi attiecas ne tikai uz pārtikas ražošanā izmantojamām izejvielām – eļļām un taukiem, bet arī uz pašiem pārtikas produktiem, nosakot maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu.
Noteikumu projekts varētu skart apmēram 7800 Latvijas pārtikas aprites uzņēmumu, kas, iespējams, pārtikas ražošanas un ēdienu gatavošanas procesā izmanto taukvielas, kas satur trans-taukskābes. Nosakot maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, pārtikas ražotājiem būs jāpārveido pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas un receptes.
Noteikumos noteiktās prasības tiks piemērotas pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās hidrogenējot eļļas, spiežot eļļas augstās temperatūrās, eļļās cepot un karsējot pārtikas produktus, kā arī taukus saturošus pārtikas produktus cepot un grilējot, augu eļļu saturošiem un dzīvnieku izcelsmes produktiem, piemēram, pusfabrikātiem, kā dažādiem gaļas un zivju izstrādājumiem, gatavām pankūkām, kā arī citiem produktiem, kas tiek atkārtoti cepti un grilēti, skaidro VM.
Noteikumu projektā noteiktās prasības netiks piemērotas dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.
VM uzsver, ka Latvijas iedzīvotāju uztura paradumi nav veselīgi. Gan pieaugušo, gan bērnu un jauniešu vidū ir izplatīta saldumu, konditorejas izstrādājumu lietošana. Visaugstākais transtaukskābju saturs ir tieši dažādos saldumos un konditorejas izstrādājumos, kuru ražošanai tiek izmantotas rūpnieciski ražotas trans-taukskābes.
“Galvenā problēma, kāpēc tieši Latvijā nepieciešams ierobežot transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, nosakot maksimāli pieļaujamo daudzumu, ir tieši augstā saslimstība un mirstība no sirds un asinsvadu slimībām. Aptuveni 75% sirds un asinsvadu saslimšanu cēloņiem ir saistīti ar novēršamiem riska faktoriem,” pamato ministrija.
Noteikumi stāšanās spēkā plānota 2016.gada 1.janvārī.
Noteikumu projekta efektīvai īstenošanai un uzraudzībai ir nepieciešams arī papildus valsts finansējums Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) kontrolei un paraugu laboratoriskajām analīzēm, ko PVD šobrīd neveic.