Apiņi kulinārijā 2

Apiņi izsenis izmantoti ne tikai alus gatavošanā, bet arī uzturā. Krievijā apiņu ieraugu lietoja maizes cepšanai. Itālijā auga jaunos dzinumus kopā ar sieru pievieno omletēm. Beļģijā šos dzinumus un lapas liek pie mērcēm, salātiem, zupām. Vācijā tos sagriež mazākos gabaliņos un pieber skābeņu zupai. Rumānijā apiņu jaunos dzinumus izmanto līdzīgi kā sparģeļus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Pagatavošana: 15–20 cm garus dzinumus novāra sālsūdenī, nokāš un nosusina. Tad apvārta rīvmaizē un apcep eļļā.

• Cepeškrāsnī cepti apiņi: novārītus dzinumus liek pannā, pārkaisa ar sarīvētu sieru un rīvmaizi. Vienmērīgi pārlej ar iepriekš izkausētu nelielu daudzumu sviesta un uz brīdi ieliek cepeškrāsnī, līdz siers izkusis.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Apiņu jauno dzimumu garša ir ļoti maiga, un to vislabāk novērtēs izsmalcinātu garšu baudītāji.

No tautas dziedniecības ieteikumu un recepšu pūra

• Astmas un astmatiskā bronhīta gadījumā 1 ēdamkaroti apiņu aplej ar 100 ml baltvīna un 100 ml ūdens. Vāra 5 minūtes. Izkāš, dzer 3 reizes dienā pa glāzei.

• Ja ir nierakmeņi, lieto urīndzenošu līdzekli – apiņu tēju. Gatavojot 3–5 ziedu galviņas aplej ar 1 l verdoša ūdens. Dzer ne vairāk kā 2 glāzes dienā. Apiņu tēja mazina sāpes, sadala, šķīdina nierakmeņus.

• Pulverī sasmalcinātas, sausas rogas (0,3–1 g) lieto vakaros pirms gulētiešanas, lai ciešs miegs.

• Labam miegam gatavo apiņu novārījumu pienā: 2 ēdamkarotes apiņu 2 minūtes vāra glāzē piena. Apmēram 10 minūtes nostādina un izkāš. Var pievienot tējkaroti medus.

• Apiņu novārījumu izmanto, lai veicinātu kuņģa dziedzeru sekrēciju un motorisko funkciju. 10 g apiņu rogu aplej ar verdošu ūdeni, uz mazas liesmiņas vāra aptuveni 20 minūtes. Dzer pa ēdamkarotei 3 reizes dienā 10 minūtes pirms ēšanas.

• Kā nomierinošu līdzekli apiņu rogu novārījumu dzer pa 50 ml 3–4 reizes dienā.

• Ja ir aknu, nieru, urīnpūšļa slimības, gastrīts, kolīts, vielmaiņas traucējumi, kā arī spēku izsīkums, gatavo apiņu uzlējumu. 20 sasmalcinātām apiņu rogām uzlej 250 ml verdoša ūdens, ļauj 30 minūtes nostāvēties, tad izkāš. Dzer pa 50 ml 2–3 reizes dienā.

Reklāma
Reklāma

• Aknu atveseļošanai noder apiņu sula: svaigas lapas, rogas, stiebrus samaļ gaļas mašīnā vai virtuves kombainā un izspiež sulu. Reizi dienā izdzer glāzi silta ūdens, kam pievienotas 2 ēdamkarotes sulas.

• Ārīgi apiņu uzlējumu (2 ēdamkarotes kaltētu apiņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 30 minūtes nostādina) lieto čūlu un brūču apmazgāšanai, kompresēm, ja sāp locītavas vai ir sasitumi.

• Iekšķīgi locītavu sāpju mazināšanai lieto apiņu uzlējumu spirtā: 1 ēdamkaroti (50 g) apiņu aplej ar glāzi 70% spirta, nostādina 7 dienas. Lieto pa 1 tējkarotei pirms pusdienām un vakarā.

• Brūču, traumu, locītavu sāpju mazināšanai var pagatavot ziedi no apiņiem un nesālītiem cūku taukiem (1 : 1).

• Ar apiņu uzlējumu degvīnā ieziež artrīta, radikulīta skartās vietas. Uzlējumam 1 ēdamkaroti apiņu rogu aplej ar 200 ml degvīna, 10 dienas notur tumšā vietā, tad izkāš.

• Neirozes gadījumā gatavo uzlējumu: 5–7 g apiņu aplej ar 500 ml verdoša ūdens. Nostādina termosā 24 stundas. Izlieto 5–6 reizēs dienas laikā. Saldināšanai var pievienot 2 karotītes medus.

• Menstruāciju sāpju gadījumā, menopauzes laikā nervu sistēmas, sirds un gremošanas orgānu darbības traucējumu novēršanai, karstuma viļņu mazināšanai palīdz uzlējums. Termosā ieber 1 ēdamkaroti kaltētu apiņu, aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens un nostādina 4 stundas. Lieto pa 1/4 glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas.

• Ekzēmas gadījumā iekšķīgai lietošanai gatavo uzlējumu: 1/4 glāzes kaltētu apiņu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens un nostādina 30 minūtes. Lieto pa 1/4 glāzes pirms ēšanas.

• Ir novērots, ka apiņi labvēlīgi ietekmē šizofrēnijas gadījumā.

• Pret matu izkrišanu un blaugznām galvu skalo ar apiņu uzlējumu.

• Ar apiņu novārījumu skalo matus, lai tie būtu kupli, mirdzoši.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.