Apgrieztā ābolu kūka ar saldskābām cidonijām un karameļu mērci 0
Sastāvdaļas
* 4 stingri un saldskābi āboli
* plāksne saldētas kārtainās rauga mīklas
* 80 g sviesta
* viena citrona sula
* 200 g cidonijas auglīšu
* 260 g cukura
Karameles mērcei
* 80 g sviesta
* 120 g cukura
* 200 g saldā krējuma
* grauzdēti zemesrieksti
Pagatavošana.
Vispirms sagatavo cidonijas: katliņā ielej 200 g ūdens, pieber 200 g cukura un vāra, līdz tas kristalizējas. Sīrupu uzlej cidoniju auglīšiem, bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj, lai pilnībā atdziest.
Āboliem izņem serdes, tad sagriež apmēram puscentimetru biezās ripās, liek aukstā ūdenī, kam pievienota citrona sula. Pannā ieber 60 g cukura un lēnām karamelizē, kamēr kļūst zeltains, tad pievieno sviestu un apcep ābolus no abām pusēm. Pannā vai veidnē ieklāj pergamenta papīru un pamīšus kārto karamelizētās ripas.
Saldēto mīklu atlaidina, viegli izrullē un pārklāj sakārtotajiem āboliem, vēl viegli sadursta, lai cepot izdalās liekais mitrums. Kūku cep krāsnī 200 grādos 10–12 minūtes. Atdzesē un apmet otrādi. Pasaulē to sauc par tarte Tatin jeb apgriezto kūku, un tā ir Francijas virtuves klasika.
Lai pagatavotu mērci, cukuru ber uz pannas un karsējot viegli karamelizē, bet nemaisa (!), citādi veidosies graudiņi. Pievieno kubiņos sagrieztu sviestu un rūpīgi samaisa, tad pielej saldo krējumu un vēlreiz visu uzsilda. Zemesriekstus sasmalcina un pievieno mērcei, tie piešķir patīkamu kraukšķīgumu. Mērci var pasniegt gan siltu, gan aukstu, to kādu laiku var uzglabāt ledusskapī.
Pasniedzot var pievienot mājās kaltētas ābola šķēlītes, saldējuma bumbiņu vai uzbārstīt kanēli.
! Ja vēlas liesāku desertu, mērci var gatavot, sablendējot svaigas ogas. Cidoniju piedeva piešķir patīkamu garšu un skābenumu, labi piestāv ceptajiem āboliem.