Apgriežam un pabarojam! Kā parūpēties par krūmmelenēm vasaras nogalē? 6
Krūmmelleņu ogas garšo daudziem, taču tās ir diezgan dārgas pat ražas laikā. Tādēļ vērts pašam papūlēties izaudzēt ogu ražu. To, kā šos ogulājus kopt vasaras otrajā pusē, skaidro krūmmelleņu lielaudzētājs Emīls Kantāns no zemnieku saimniecības “Abullāči-2”.
Kura šķirne izturīgākā
Krūmmelleņu audzētājiem šis ir slikts ražas gads, jo to ietekmēja gan pavasara sals, gan vasaras sausums. Ogu raža atkarīga no dārza vietas un arī šķirnes. Kā katru gadu, pat šogad sevi labi parādījusi šķirne ‘Patriot’. Tā ir izcili izturīga pret nelabvēlīgiem laika apstākļiem un pat audzētāju kļūdām. Katru gadu ražo bagātīgi.
Lielaudzētājiem šī šķirne nešķiet tik laba, jo ogas ir grūti lasīt – ķekari ir blīvi, katra oga jāapskata, vai ir gatava (lai otra puse nav vēl zaļa).
Toties mazdārziņiem tā ir labi piemērota un īpaši ieteicama, ja dārzā vietas ir tikai vienam diviem krūmiem, jo tie izaug līdz divus metrus augsti.
Ogas ienākas pakāpeniski no jūlija beigām, un ar tām var mieloties vairākas nedēļas. Pirmās ogas ir ļoti lielas.
Lapojums rudenī iekrāsojas no dzeltena līdz sarkanīgam, kas skaisti izskatās pat dekoratīvo augu stādījumos.
Kā apgriezt krūmus
Krūmu vajadzētu piefrizēt katru gadu, līdzīgi kā citiem ogulājiem. Sevišķi naski šogad saauguši krūmi, kam nebija ražas. Vispirms jau tagad saīsina pārāk garās, taisnās pīckas, kas izšāvušās virs krūma. Tad krūmi veidos sānzariņus, uz kuriem savukārt nākamgad būs ogu raža. Ja dzinumu neapgriež, ogu pušķis būs tā galā, un ražas laikā šāds dzinums izgāzīsies, ogas būs zemainas.
Pamatīgāk apgriež pēc ziemas – aprīlī, maijā, kad redzami sala bojājumi. Svarīgi apgriezt pirms ziedēšanas.
Vispirms izgriež nosalušos dzinumus, saīsina nedzīvās dzinumu daļas. Nogriež sīkākās atvases krūma apakšā. Jaunam krūmam atstāj četrus piecus zarus, vecam krūmam līdz deviņiem dzinumiem.
Iestādot divgadīgu augu, pirmajā gadā nevajadzētu ļaut tam veidot ražu. Ja ziedus nenorauj, krūms atpaliek augšanā.
Kā barot vasaras beigās
Krūmmellenēm paredzēto mēslojumu lieto līdz vasaras vidum. Pēc ražas novākšanas, lai krūmi labāk sagatavotos ziemošanai, tiem drīkst dot tikai tādu mēslojumu, kurā nav slāpekļa, kas veicina zaļās masas veidošanos. Tam piemērots ir tā sauktais rudens mēslojums. Der universālais, ko rudens pusē dod arī citiem dārza augiem.
Cik daudz jālaista
Stādot krūmmellenes, jāielāgo, ka tas ir augs, kam visu augšanas sezonu vajadzīgs daudz mitruma. Ja nav lietus, laista papildus. Lielākos stādījumus izdevīgi aprīkot ar laistīšanas sistēmu. Dažus krūmus var apliet ar lejkannu. Taču jārēķinās, ka ūdeni vajag daudz.
Piemēram, ogu laikā vidēja lieluma krūmam vienā reizē būtu jāuzlej vismaz 40 litru ūdens.
Bieža kļūda – pēc ogu novākšanas par krūmu aizmirst. Taču tie jālaista arī sausos rudeņos.
Vai pats var pavairot krūmmellenes
Melleņu krūmus nepavairo dalot. Stādaudzētāji tos pavairo gan meristēmās, gan ar spraudeņiem. Krūmmellenes neapsakņojas viegli.
Mājas apstākļos var mēģināt pavairot ar koksnainajiem spraudeņiem pavasarī – martā, aprīlī, savukārt vasaras otrajā pusē – jūlijā vai vēl tagad augusta sākumā – ar jaunajiem, mīkstajiem sāndzinumiem.
Der spēcīgi jaunie dzinumi, kuriem nav ogu. Svarīgi, lai tie vairs nebūtu spilgti zaļi un jēli, bet arī vēl nesāktu iekrāsoties brūngani, koksnēties. Spraudeņus griež 10–15 cm garus. Griezumu veido zem pumpura. Atstāj aptuveni trīs pumpuru garumu.
Spraudeņus sprauž tīrā skābajā kūdrā (nevis substrātā). Svarīgi nodrošināt piemērotu mikroklimatu. Mazam daudzumam var izlīdzēties, uzliekot spraudeņiem stikla burciņu vai kastīti ieliekot polietielēna maisiņā. Regulāri vēdina un rasina. Pēc 1,5– 2 mēnešiem var novērtēt, vai spraudeņi sāk augt.
Kad stādīt krūmmellenes
Krūmmellenes tiek audzētas podos, tās var stādīt, kamēr zeme nav sasalusi un var sagatavot stādāmo bedri. Pērkot rudenī, ir lielāka iespēja tikt pie vēlamās šķirnes, jo pavasarī stādu tirgus notiek aktīvāk. Turklāt rudens pusē stādītie augi labāk ieaugas, jo ir vēsāks un netrūkst mitruma, kā tas mēdz būt pavasaros.
Padoms!
Gatavās ogas nolasa regulāri, citādi pašas gatavākās, saldākās atradīs gan lapsenes, gan putni. Turklāt tas labāk ļaus nobriest pārējām ogām ķekarā. Ja visu ražu nevar apēst, ogas sasaldē. Ziemā pēc atlaidināšanas tās garšos gandrīz kā svaigas.