Apelsīnu sukādes – pamācība saldā garduma gatavošanā soli pa solim 0
Veikalos nopērkami lielie sulīgie apelsīni, no kuru miziņām var savārīt gardus sacukurotus saldumus.
No apelsīna sukādēm iespējams pagatavot gardus kēksus, smalkmaizītes, saldās bumbas, tās labi iederas saldajās desās un citos desertos. Tās ir lielisks našķis pie tējas vai kafijas. Turklāt pagatavot šīs sukādes nav sarežģīti.
1. Ņem lielus un sulīgus apelsīnus, tos rūpīgi nomazgā – šos augļus nereti apstrādā ar vasku. Pēc tam apelsīnam nogriež augšu un apakšu – tā vieglāk nogriezt vienāda biezuma un platuma miziņas.
Apelsīnu noliek stabili uz dēlīša un ar asu un vidēji platu nazi griež apkārt auglim, nogriežot aptuveni 3 centimetrus platas miziņas. Ja līdz ar mizu gadījies nogriezt daļu paša citrusaugļa, to ar mazu nazi atdala. Ja citrusaugļu mizām ir bieza baltās mizas kārta, to ieteicams noņemt. Pēc tam mizas sagriež smalkāk: aptuveni puscentimetra platumā.
2. Katlā ielej ūdeni, uzvāra un saliek apelsīna miziņas. Vāra 6–7 minūtes. Nokāš un ūdeni, kurā mizas vārījušās, izlej. Šis blanšēšanas process nepieciešams, lai miziņām samazinātu rūgtumu.
3. Citā katlā ielej glāzi ūdens un tikpat daudz cukura. Uzvāra un karsē aptuveni 5 minūtes. Tad liek tajā apelsīna miziņas un vāra 20–25 minūtes, līdz tās mīkstas un sacukurojušās. Ar šo cukura sīrupa daudzumu pietiks, lai izvārītu miziņas no diviem lieliem apelsīniem.
4. Miziņas uzmanīgi liek sietā notecināties. Tad tās saliek uz cepešpannas, kurā ieklāts cepampapīrs. Ja ir smalkas restītes, sukādes ātrāk izžūs uz tām. Ļauj diennakti nožūt siltā un sausā telpā. Lai procesu paātrinātu, var uz pāris stundām ielikt līdz +70 ºC uzkarsētā cepeškrāsnī.
5. Bļodā ieber 100 gramu smalkā cukura (ja cukura graudi rupji, to var samalt blenderī) un apviļā sukādes. Ja ir vēlēšanās saldumus padarīt garšā vēl izcilākus, vienu sukādes galu var apviļāt izkausētā šokolādē.
Cukurūdeni, kurā vārījušās apelsīna miziņas, var izmantot gardu dzērienu pagatavošanai, ar šo aromātisko un gardo sīrupu pārliet saldējumu, augļu salātus un citus desertus.
PADOMI
Kā vēl izmantot citrusaugļu miziņas
• Pirms tiek izmantots citrons (piemēram, tējai, sulai), ieteicams tam norīvēt miziņu. To var izžāvēt un ielikt hermētiski noslēgtā traukā – miziņas saglabās savu aromātu un garšu trīs mēnešus. Otrs variants: sarīvētās miziņas var salikt mazos trauciņos un sasaldēt. Tā miziņas saglabājas svaigas vairākus mēnešus. Pēc tam izmanto kūkām un desertiem.
• Apelsīna, laima un citrona miziņas ir lieliska piedeva tējai. Tās sagriež smalkās strēmelītēs, izkaltē (cepeškrāsnī + 75 °C) un aplej kopā ar tēju.
• Citrona miziņas var apliet ar degvīnu, nostādināt nedēļu, tad nokāst un pievienot cukura sīrupu. Sanāk gards citronu liķieris.
• No citrusaugļu miziņām arī iespējams pagatavot piedevu desertiem – ņem sauju apelsīna miziņu un 3–4 citrona miziņas, pārlej ar 300 ml baltvīna un vāra, līdz šķidrums samazinājies uz pusi. Izkāš un sapilda pudelē. Būs laba piedeva kēksiem un kūkām.
UZZIŅA
No citroniem ar biezu mizu un laima sanāk tikpat garšīgas sukādes kā no apelsīna, tikai mazliet skābenākas. Tās var pagatavot arī no greipfrūta, tad sukādēm ir mazliet rūgtumiņš.