Apelsīnos marinēta vista ar raibiem dārzeņiem 0
Sastāvdaļas
* vidēji liela vista vai 4 vidēji filejas gabali
* liels apelsīns
* kālis vai rācenis
* 2 burkāni
* ķirbja gabals
* neliela selerijas sakne
* 5 ķiploka daiviņas
* saldais kartupelis jeb batāte
* pāris zariņu kaltēta estragona, vēl labāk, ja ir svaigas lapiņas
Marinādei
* 4 ēdamkarotes olīveļļas
* ēdamkarote saldās maltās paprikas
* tējkarote kanēļa
* svaigi malti dažādi pipari (pēc patikas)
Pagatavošana.
Sagatavo marinādi: olīveļļā iejauc paprikas un kanēļa pulveri, piemaļ dažādus piparus. Vistu sagriež palielos gabalos. Ja izmanto fileju, katru sagriež uz pusēm vai 4 gabalos (atkarībā no lieluma). Apelsīnam uzlej vārošu ūdeni, atstāj uz brīdi un tad ar visu mizu sagriež plānās ripiņās. Dārzeņus nomizo, sagriež šķēlēs vai gabaliņos. Batāti nomizo un sagriež plānās šķēlēs.
Bļodā liek vistas gabalus, apelsīna šķēles un sagrieztos dārzeņus. Pārlej ar marinādi un kārtīgi samaisa, lai mērce tiek visam.
Ņem dziļu cepešpannu ar augstām malām. Ja izmanto fileju, trauku pavisam nedaudz ieziež ar olīveļļu. Liek pannā vistu, dārzeņus, apelsīnus un pārlaista ar mērci. Cep aptuveni stundu un, ja nepieciešams, ik pa laikam apmaisa. Pirms beigām pievieno estragonu.
Kas labs? Visai liess un veselīgs ēdiens, it īpaši, ja ņem vistas fileju. Pagatavota citādi, ar apelsīniem un garšvielām, gaļa iegūst pikantu garšu. Daudz dārzeņu, tātad pietiekams daudzums šķiedrvielu. Jo dažādāki dārzeņi, jo labāk. Kartupeļu vietā var pagatavot batāti – būs atkal jauna garša.
Pavāres piebilde
Marinādei var pievienot arī Austrumu garšvielas – kurkumu, kumīnu, Garam masalu. Dārzeņus var likt pēc izvēles – arī kabaci un tomātus, tikai jāatceras, ka tos pievieno nedaudz vēlāk, jo tie ātri ir gatavi. Šis ēdiens lieliski izdodas arī tadžīnā, tikai tad jāpievieno šķidrums.