KĻŪDAS, no kā izvairīties! 1

! Pie ārsta vēršas novēloti, kad jau radusies infekcija un citas komplikācijas.

Reklāma
Reklāma
Eksperti ir nosaukuši 9 automašīnas, no kurām vajadzētu izvairīties pensionāriem
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimušo sirdis iekarot ir īsts izaicinājums
“Un viņš stāv ar izplestām acīm, kā s***.” Krievijas karavīri kritizē Ziemeļkorejas karavīrus un izsaka bažas par to integrāciju 35
Lasīt citas ziņas

! Brūces apstrādei izmanto līdzekļus, kas maina ādas krāsu, piemēram, joda tinktūru, briljantzaļā šķīdumu vai mūmijas preparātus, kas traucē ārstam novērtēt situāciju.

! Skābes apdeguma neitralizēšanai lieto dzeramās sodas šķīdumu. Reizēm tas palīdzēs, taču dažu ķīmisko līdzekļu iedarbību soda var padziļināt vēl vairāk. It īpaši riskanti tā rīkoties ir tad, ja cietusi seja.

SVARĪGI ZINĀT

CITI ŠOBRĪD LASA

Specializētu palīdzību apdegumu gadījumā var saņemt Valsts apdegumu centrā, kas ir vienīgā šāda nodaļa Baltijas valstīs, un atrodas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikas Biķernieki teritorijā (konsultācija uzņemšanas nodaļā iespējama visu diennakti).

Šeit jāvēršas, ja apdegums lokalizējas uz sejas, plaukstām, pēdām vai starpenes, – tad, iespējams, nāksies ārstēties stacionārā.

Ja apdedzinājies bērns līdz 15 gadu vecumam, palīdzība meklējama Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Smagos gadījumos jāsauc ātrā palīdzība, nevis mazais uz slimnīcu jāved pašiem. Bērns būtu jāparāda speciālistam neatkarīgi no apdeguma lieluma un lokalizācijas uz ķermeņa.

Ja cietušajam ir sejas apdegums ar liesmu vai tvaiku, iespējama inhalācijas trauma – situācija, kad bojāti arī elpceļi vai notikusi saindēšanās ar degšanas produktiem, kas īpaši raksturīgi ugunsgrēkā. Par to var liecināt apgrūtināta elpošana un sauss klepus. Ja ir aizdomas par inhalācijas traumu, cietušais iespējami ātrāk jānogādā slimnīcā, jo var rasties ļoti bīstamas komplikācijas, piemēram, elpošanas ceļu tūska, bronhu spazmas, vēlāk – bronhīts un pneimonija. Labāk izsaukt ātro palīdzību, nevis vest pašiem, jo sarežģījumi var rasties jau 10–15 minūšu laikā. Līdz mediķu atbraukšanai var palīdzēt, vienīgi nodrošinot elpošanas ceļu caurlaidību, proti, raudzīties, lai mutē neatrastos svešķermeņi.

Ķīmiska apdeguma vai elektrotraumas gadījumā vienmēr nepieciešams konsultēties ar ārstu.

Reklāma
Reklāma

36,6 C konsultants ANDREJS LEVINS, traumatologs, kombustiologs, Valsts apdegumu centra vadītājs

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.