Foto – Shutterstock

Pirmā palīdzība apdegušajam 1

Ikviena apdeguma gadījumā cietusī ķermeņa daļa jādzesē zem auksta, tekoša ūdens vismaz desmit minūšu. Ar pāris minūtēm, kamēr pāriet sāpes, noteikti nepietiks. Ja nav pieejams ūdensvads, derēs arī spainī vai bļodā ieliets ūdens. Ja negadījums noticis brīvā dabā, piemēram, upmalā cepot gaļu, cietušajam karstuma bojātā vieta nekavējoties jāiemērc upes ūdenī. Kavējoties vairāk nekā 20 minūtes, atvēsināšanai vairs nebūs nozīmes.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimušo sirdis iekarot ir īsts izaicinājums
“Viņi grib mūsu zemi, un mēs viņiem tikai traucējam!” Alvis Hermanis liek visiem latviešiem atcerēties šo fotogrāfiju 11
Kokteilis
Kurš mazais suns tu esi pēc savas zodiaka zīmes? Vērsis – mopsis, Skorpions – čivava
Lasīt citas ziņas

Var iedzert pretsāpju un antihistamīna jeb pretalerģijas tableti, uzlikt tīru, sausu, vieglu pārsēju, lai brūcē neiekļūtu netīrumi, un doties uz slimnīcu. Ja tas nav iespējams, sākumā noderēs speciāls alveju vai mentolu saturošs gels, kas mazinās sāpes un atvēsinās ādu. Var lietot arī kādu dezinficējošu krēmu, kas satur sudrabu (sudraba sulfadiazīnu), brūču ziedi vai citus šim nolūkam paredzētus preparātus, pēc tam brūci pārsienot. Pārsējs jāmaina katru dienu vai vismaz reizi divās dienās.

Dakteris Levins apdeguma gadījumā neiesaka lietot sintomicīna emulsiju, ko bieži rekomendē aptiekāri, jo tā, pēc viņa novērojumiem, daudziem mēdz izraisīt alerģisku reakciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Labs risinājums neliela apdeguma gadījumā ir speciāls plāksteris brūču ārstēšanai, kuru uz brūces var turēt līdz piecām dienām, taču pirms tā lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu.

Vēlams izmantot brūces virsmu aizsargājošo sietiņu, lai pārsējs nepieliptu.

Saules vai solārija izraisīta apdeguma gadījumā pirmā palīdzība meklējama ap 18–20 grādu vēsā dušā. Pēc tam maigi nosusina ādu un uzziež speciālu ziedi vai krēmu, piemēram, tādu, kas satur pantenolu, lai āda mazāk sūrstētu un ātrāk sadzītu. Jālieto atkārtoti 4–5 reizes dienā. Ja nav nekā cita, var palīdzēt skābs krējums, kas mīkstinās un nedaudz atvēsinās ādu, taču citu apdegumu gadījumā ārsts šo tautas līdzekli neatzīst par piemērotu.

Par to, vai izveidojušos pūšļus vajag pārdurt, ārstu domas atšķiras. Dakteris Levins uzsver, ka tas noteikti nepieciešams, jo tajos vairojas infekcija, un to var darīt arī mājas apstākļos, protams, tikai ar sterilu instrumentu. Adatu ieteicams nevis dezinficēt verdošā ūdenī, bet paturēt virs uguns liesmas vai apstrādāt ar spirtu.

Smaga apdeguma gadījumā cietušajam, viņu netraumējot, jānovelk apģērbs. Ja tas ir pielipis, ķermeņa daļa ar apdegušo ādu jāiemērc traukā ar aukstu ūdeni, lai varētu vieglāk dabūt nost. Nekavējoties jānoauj arī apavi, jānoņem gredzeni un citas rotas, jo, rodoties tūskai, to būs daudz grūtāk izdarīt.

Reklāma
Reklāma

Ja apdegums ir smags, izraisījis intoksikāciju un paaugstinātu ķermeņa temperatūru, jācenšas dzert daudz ūdens (vismaz divus litrus dienā).

Kad brūce jau sākusi dzīt, ādas atjaunošanos var veicināt ar visdažādākajiem līdzekļiem, piemēram, A un E vitamīnu, hialuronskābi saturošu ziedi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.