Foto – Shutterstock

Cik bīstams? 1

Pirmās pakāpes apdegums ir visvieglākais, jo skar tikai ādas virspusējo slāni un izpaužas ar apsārtumu un pietūkumu. Piemēram, tāds mēdz būt pēc sauļošanās solārijā vai pludmalē vai nedaudz applaucējoties ar karstu šķidrumu. Tā kā šajā gadījumā netiek bojāti nervi, pirmās pakāpes apdegumi mēdz būt sāpīgāki nekā dziļi apdegumi. Termisks ādas bojājums nelielā platībā nav smags un, pat īpaši neārstējot, sadzīst nedēļas laikā. Taču, ja tas ir ļoti plašs, pat pa visu ķermeni, var pievienoties vispārējas intoksikācijas pazīmes, piemēram slikta dūša, galvassāpes, paaugstināta temperatūra, vemšana. Tad nepieciešama ārstu palīdzība un nereti ilgāka ārstēšanās slimnīcā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimušo sirdis iekarot ir īsts izaicinājums
“Viņi grib mūsu zemi, un mēs viņiem tikai traucējam!” Alvis Hermanis liek visiem latviešiem atcerēties šo fotogrāfiju 11
Kokteilis
VIDEO. “Varbūt viņai tas nepatiks…” Andrejs Ēķis velta skarbus vārdus Žannai Dubskai
Lasīt citas ziņas

Otrās pakāpes apdegums var rasties saskarsmē ar liesmu vai karstu priekšmetu. Tāpat to var iegūt, pārmērīgi ilgi uzturoties saulē, piemēram, aizmiegot jūrmalas siltajās smiltiņās. Šajā gadījumā cieš arī zemāki ādas slāņi, veidojas čūlas un pūšļi, kas pildīti ar dzeltenīgu šķidrumu. Šie apdegumi var būt gan virspusēji, kas sadzīst paši, bez ķirurģiskas ārstēšanas, gan tādi, kas ir dziļi un jāoperē. Tie sadzīst vismaz divu nedēļu laikā.

Trešās pakāpes apdegumi ir visdziļākie – skar ne tikai ādu un zemādu, bet arī muskuļus un dažreiz pat kaulus. Tos visbiežāk iegūst ar liesmu, piemēram, ugunsgrēkā, saskarsmē ar ķīmiskām vielām un elektrību. Šajā gadījumā neatkarīgi no to lieluma un lokalizācijas jāārstējas slimnīcā. Tie sadzīs ne ātrāk kā trīs četru nedēļu laikā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Izsaucot neatliekamo medicīnisko palīdzību, svarīgi pateikt aptuvenu apdeguma lielumu. 1% ķermeņa apdegums atbilst plaukstas lielumam. Ja trauma ir tik liela vai vēl plašāka, noteikti jāvēršas pie ārsta. Vēl pastāv tā sauktais devītnieku likums. Galva un kakls atbilst 9%, katra roka – 9%, ķermeņa priekšējā virsma – 18%, mugura – 18%, katra kāja – 18% ķermeņa virsmas.

Ja otrās vai trešās pakāpes apdegums skar vairāk nekā 10–15% ķermeņa virsmas, var iestāties šoka stāvoklis, cilvēks kļūst kā apdullis, ir bāls un var zaudēt samaņu. Tad cietušais jānogulda, jāatbrīvo no apģērba, jānodrošina brīva elpošana un jāgaida ātrā palīdzība.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.