
Saldējam 1
Biežāk izmantotais produktu sagatavošanas veids ziemai, iespējams, ir saldēšana. Saldēt var ogas un saknes, lapas un ziedus. Gan atsevišķi, gan dažādos maisījumos. Gan pēc iespējas ciešāk sa stampātus, gan blīvuma panākšanai aplietus ar ūdeni, lai veidojas monolīts klucis – tas aizņem mazāk vietas. Galvenais apsvērums, kas attur visu ziemai paredzēto sasaldēt – aukstuma kameras ierobežotība. Lai cik liela saldētava, tā mēdz būt pārāk maza.
Mājas ledusskapju saldētavām visbiežāk arī paredzēta vienāda temperatūra – mīnus 18 grādi, bet temperatūra, pie kuras nekas nešķīst un neūdeņojas, katram augam vai ogai nereti ir sava.
Daudziem produktiem nepieciešama vairākfāzu saldēšana atšķirīgā temperatūras režīmā, tāpēc sulīgākās ogas visizdevīgāk novietot glabāšanai, sa blendētas putriņā.
Izvietojot produktus saldētavā, visērtākās lietošanai ir speciālās kārbiņas, taču tās aizņem daudz vietas. Aukstumizturīgajos plastmasas maisiņos pildītie produkti ļaujas blīvākai sakārtošanai un tos var ielikt vairāk, bet paciņas dažreiz salīp un atrast vajadzīgo ir sarežģītāk.
Saldētos produktus drīkst atlaidināt tikai vienreiz – pirms lietošanas. Tas īpaši stingri jāņem vērā, ja ledusskapim nav automātiskā atkausēšanas režīma.