Foto – Ofigenno.cc

Angļu pudiņa vēsture + pati recepte 0

Vairākus simtus gadu Anglijā Ziemassvētkos tradicionāls ir lipīgais pudiņš.

Reklāma
Reklāma
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku! 44
Lasīt citas ziņas

Tradicionālo pudiņu gatavo pāris nedēļu pirms svētkiem, kuru laikā pudiņš “nobriest” aukstā vietā un pasniedz pirmajā Ziemassvētku dienā. Pudiņš ir tumšā krāsā, tam pievieno sausos augļus, riekstus un nieru taukus, kurus reizēm aizvieto ar augu taukiem. Tas ir salds, aromātisks un sātīgs deserts, rotāts ar īleksiem. Tas ir arī viens no nacionālajiem simboliem, bez šī deserta nav iespējami Ziemassvētki pie britiem, kanādiešiem un austrāliešiem.

Ir versijas par to, kā šis pudiņš radies. Viena versija – senatnē tā bijusi sava veida auzu putra. Putru britu salu iedzītāji vārījuši uz gaļas buljona bāzes un gadsimtiem vārīja uz Ziemassvētkiem. Putrai pievienoja riekstus, sakaltušus maizes gabaliņus, žāvētas plūmes, medu. Pasniedza karstu. Tāds bija Ziemassvētku ēdiens, kad valdīja Elizabete I.

CITI ŠOBRĪD LASA

Otra versija – Ziemassvētku pudiņš nemaz nav deserts, bet konservētas gaļas veids. Rudenī pietrūka ēdiena, tādēļ glabāja gaļas pārpalikumus žāvētās plūmēs, tā kā tie bija vienīgie sausie augļi, kuros konservēt gaļu. Lai gaļu saglabātu pēc iespējas ilgāk, to vārīja uz nelielas uguns, pievienojot cukuru ar garšvielām.

Abas versijas var būt patiesas, jo līdz 18. gadsimtam konservēšanai izmantoja daudz cukura, sausos augļus un garšvielas.

Sastāvdaļas:

200 g žāvētu dateļu bez kauliņiem, sagrieztas

250 ml melnās tējas (ne pārāk stipras)

1/2 tējkarotes sodas

85 g nesālīta, mīksta saldkrējuma sviesta

175 g kviešu miltu

1 tējkarote cepamā pulvera

1 tējkarote garšvielu (pipari, kanēlis, ingvers, muskatrieksts, koriandrs, krustnagliņas – vienādā daudzumā)

175 g pūdercukura

2 sakultas olas

Īrisa mērcei:

100 g cukura

100 g nesālīta saldkrējuma sviesta

150 ml trekna saldā krējuma

1. Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Liek  dateles katlā un aplej ar tēju, uzvāra. Vāra 3-4 minūtes, lai dateles kļūtu mīkstākas. Pieber sodu. Noliek katlu malā.
2. Sakuļ saldkrējuma sviestu un pūdercukuru, līdz masa kļūst gaiša un krēmīga, pēc tam pieliek olas, pieber miltus un samaisītās garšvielas. Ar karotīti dateles liek ar sviestu iesmērētā karstumizturīgā traukā vai metāla formā. Cep 30-35 minūtes vai – līdz virsiņa stingra.
3. Tikmēr gatavojiet īrisa mērci. Uz lēnas uguns liek sviestu, saldo krējumu un cukuru. Vāra, līdz cukurs izkūst.
Gatavo, līdz mērce iegūst skaistu īrisa krāsu. Sagriež gatavo pīrāgu kvadrātiņos un pasniedz ar karstu mērci un vaniļas saldējuma bumbiņām.

Recepte no devchata.in.ua

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.