Analīzes uzrāda reakciju uz pienu. Kurus piena produktus lietot un kurus ne? 0
Veselam.lv lasītāja Vineta jautā uztura speciālistei Lindai Federai: “Specifiskajā IgG4 pārtikas panelī veicot analīzes, uzrādās reakcija uz pienu (F2) -3.5; Alfa-laktoalbumīns (F76) -0,0 un Beta-laktoglobulīns (F77)-3,5. Kurus piena produktus drīkstu ēst, bet no kuriem labāk izvairīties?”
Atbild uztura speciāliste Linda Federa: “Labdien, Vineta. Paldies par jautājumu. Govs piens satur aptuveni 25 dažādas olbaltumvielas. Kazeīns sastāda līdz pat 80% no kopējā olbaltumvielu daudzuma, pārējos 20% veido sūkalu olbaltumvielas (tajā skaitā alfa-laktoalbumīns un beta-laktoglobulīns). Teorētiski govs piena alerģija var būt pret visām (vienu vai vairākām) govs piena olbaltumvielām. Piena produktu tolerance ir atkarīga no alerģiskās reakcijas stipruma un tā, kura olbaltumviela ir iesaistīta. Beta-laktoglobulīns un alfa-laktoalbumīns nav izturīgi pret karstumu un vārīšanas laikā tiek iznīcināti. Līdz ar to vārīts piens uzturā nav ierobežojams. Olbaltumvielu struktūra tiek mainīta arī siera, biezpiena un jogurta ražošanas procesā. Šie produkti nelielā daudzumā arī ir iekļaujami ēdienkartē. Grūtāk ir, ja alerģija ir pret kazeīnu. Tādā gadījumā ir izslēdzami pārsvarā visi govs piena produkti uzturā.
Beta-laktoglobulīna alerģijas gadījumā var būt jutība arī pret pienu ražojošo dzīvnieku gaļu uzturā.
Piena produkti ar augstu tauku daudzumu uzturā, kā, piemēram, sviests un saldais krējums, nesatur daudz olbaltumvielas, tāpēc dažiem tie neizraisa nekādas alerģiskas reakcijas.
Piena un piena produktu tolerance ir ļoti individuāla, tāpēc ieteicams to katram pārbaudīt individuāli ar nelielu produkta daudzumu.”
Lasiet arī citas uzturas speciālistes Lindas Federas atbildes!