Siltie salāti ar amarantu un kazas sieru 0
Sastāvdaļas
* 2 pamatīgas saujas jauno amaranta lapiņu
* šalotes sīpols (vai pusīte parastā, ja vēlas intensīvāku garšu)
* 2 ķiploka daiviņas
* sauja valriekstu
* kazas siers pēc patikas
* 4–5 sparģeļa kāti
* puse laima
* pusotra ēdamkarote olīveļļas
* ēdamkarote gī sviesta vai lauku ekosviesta
* 3 ēdamkarotes kaņepju aizdara (izspaidas, kas paliek pēc eļļas atdalīšanas)
Pagatavošana.
Pannu sakarsē uz vidējas uguns, ielej olīveļļu un pievieno tējkaroti gī sviesta. Ieliek pannā sparģeļus, iespiež ķiplokus un apcep 2–3 minūtes. Tad pievieno amaranta lapas, smalki sagrieztu šalotes sīpolu, rupji sakapātus valriekstus un iespiež laima sulu. Maisot visu karsē apmēram divas minūtes, kamēr amaranta lapiņas sāk sakristies. Pieber sāli un piparus, vēl aptuveni 20 sekundes pacepina un noņem no uguns.
Karstos salātus liek šķīvjos. Tad pannu liek atpakaļ uz uguns, uzkarsē atlikušo gī sviestu un visbeidzot pievieno kaņepju aizdaru. Cep, kamēr tas kļūst irdens un kraukšķīgs.
Kaņepīšu kraukšķi uzber siltiem amaranta salātiem. Uzbārsta sadrupinātu kazas sieru.
Vasaras siltie salāti ir ne tikai veselīgi, bet arī ļoti garšīgi. Var būt laba piedeva gaļai vai zivij kartupeļu vietā. Sparģeļus var aizvietot ar maziem cukīni vai kabacīšiem.
Eksperte SANTA ĀMANE, amaranta audzētāja no Vecumnieku pagasta