Amaranto jeb amaranta risoto ar baravikām 0
Sastāvdaļas
* pusotra glāze amaranta graudiņu
* 2 saujas kaltētu baraviku (der arī svaigas cepamās sēnes)
* ēdamkarote bezglutēna sojas mērces
* 3 ēdamkarotes baltvīna vai gaišās vīnogu sulas
* ļoti liels sīpols
* šalotes sīpols
* 3 ķiploka daiviņas
* olīveļļa
* pāris karotes gī sviesta vai parastā sviesta
* sāls
* pipari
* pētersīļa zaļumi rotāšanai
Pagatavošana.
Kaltētās baravikas aplej ar divām krūzēm verdoša ūdens un mērcē 10–15 minūtes.
Palielā katlā uz lēnas uguns karsē pusotru ēdamkaroti olīveļļas un pusotru ēdamkaroti sviesta, tad apcep sīki sakapātu sīpolu, pieber sāli un piparus. Aptuveni pēc 10 minūtēm katla saturam pielej ūdeni no mērcētajām sēnēm, ieber amarantu un vāra.
Pa to laiku pannā uzkarsē ēdamkaroti gī sviesta un ēdamkaroti olīveļļas, cep sasmalcinātu šalotes sīpolu, sakapātas ķiploka daiviņas un smalkāk sagrieztas izmērcētās baravikas, pievieno nedaudz sāls un piparu, kā arī ēdamkaroti sojas mērces. Sautē 8–10 minūtes, visbeidzot pielej baltvīnu vai gaišo vīnogu sulu un sautē vēl divas minūtes.
Kad amaranta katlā ūdens gandrīz jau iztvaikojis, pievieno pusi sēņu un sautē 2–3 minūtes, līdz amaranta risoto ir gatavs. Pārējās sēnes sacep līdz kraukšķīgumam.
Gatavo maltīti liek šķīvjos vai bļodiņās un uzkaisa saceptās baravikas. Rotā ar pētersīļa zaļumiem.
Piebilde. Var izmantot jebkuras cepamās sēnes, piemēram, svaigas baravikas un gailenes, arī šitake, tikai tad, amarantu vārot, pievieno buljonu. Sēnes var cept kopā ne tikai ar šalotes, bet arī ar parasto sīpolu, tikai tad garša ir asāka.