Publicitātes foto

Alus stila džungļos savu marku atradīs ikviens 0

Pasaulē ir vairāk nekā 100 dažādu alus šķirņu. Arī darītavas Latvijā spēj uzbrūvēt pašus unikālākos alus veidus.

Reklāma
Reklāma

Eili un lāgeri

Kokteilis
Dzimuši ģēniji: šīm zodiaka zīmēm ir augstākais IQ 4
TV24
“Tā ir cūku kūts. Pat cūkas dzīvo labāk.” Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs nosauc 3 nosacījumus, lai vienotos ar Ukrainu 99
Karu izbeigs kājnieks netīrā formā: Komandiera atziņas par frontes realitāti Ukrainā 62
Lasīt citas ziņas

Visa alus bagātība stāv uz diviem stingriem balstiem – eiliem un lāgeriem. Jebkura tālākā aldaru ķīmiķošana iekļausies kādā no šiem diviem nosaukumiem. Kā uzskata darītavā Labietis, bīties no eila nevajadzētu. Gan lāgeris, gan eils var būt gan rūgti, gan saldi, gan sausi, gan citas garšas iekļaujoši – viss atkarīgs no sastāvdaļām un brūvēšanas mākas. Kādas ir abu tipu galvenās atšķirības? Pirmkārt, izmantotā rauga cilts – Saccharomyces cerevisiae eilu gadījumos vai Saccharomyces uvarum lāgeriem. Otrkārt, rūgšanas temperatūra. Eili darbojas istabas temperatūrā – 12–20 grādos, saison stila gadījumā temperatūra var uzkāpt līdz pat 30 grādiem. Šādā temperatūrā izdalās vairāk eļļas un esteri, radot plašu garšas buķeti. Tieši tādēļ nepieredzējušam eila dzērējam pirmie malki var šķist intensīvi, pat pārspīlēti, raksta Labietis.

Savukārt lāgeris ir radies vēlāk – kad inovatīvas pagrabu rakšanas tehnoloģijas ļāva eksperimentēt ar raudzēšanu zemākā temperatūrā – 7–12 grādos. Zemā temperatūra palīdzēja iegūt tīrāku alu, tas kļuva vieglāks garšā un kraukšķīgāks sajūtās.

Pilsner

CITI ŠOBRĪD LASA

Iespējams, visu laiku ikoniskākais un visvairāk mīlētais alus veids pasaulē. Arī viens no sarežģītākajiem. Krāsā ļoti gaišs, caurspīdīgs, ievērojami karbonizēts, ar jūtamu iesala saldumu un apiņotu raksturu. Alus stiprums (ABV) parasti variē no 4,6 līdz 5,3%, bet rūgtums (IBU) ir 25–40. Vācu stila pilsner vislabāk iet kopā ar balto Čedaras sieru, vistu, salātiem, vēžveidīgajiem un smalkmaizītēm. Ieteicams baudīt 4–7 grādu temperatūrā.

Latvijas darītavu piemēri:

Malduguns – Švīka, Alķīmiķis – Pilsner, Viedi – Danču

Amerikas gaišais eils

Amerikas gaišo eilu (APA) radīja uz angļu gaišā eila bāzes, nomainot angļu alus tipa zāļainos apiņus pret Amerikai raksturīgajiem citrusīgajiem un priežainajiem apiņiem. Alum raksturīgi puķaini, augļaini, citrusīgi, priežaini un sveķaini ASV apiņi ar nelielu karameļu un grauzdēta iesala noti garšā. APA ir saderīgs ar daudziem un dažādiem ēdieniem – sākot no salātiem un vistas, beidzot ar čili, dažādiem sieriem, jūras veltēm un desertiem. Stiprums – 4,4–5,4% ABV, rūgtums – 30–50 IBU. Ieteicams baudīt 7–12 grādu temperatūrā.

Latvijas darītavu piemēri:

Nomadu alus – Amerikas gaišais eils, Teika – Piektdienis, Ziemeļu enkurs – Dzenskrūve

Berliner weisse

Berliner weisse stilā ir kviešu alus, kas nodrošina lielisku harmoniju starp alū izmantoto raugu un pienskābi. Ņemot vērā tā izteikto skābumu, to bieži vien iesaka dzert kopā ar, piemēram, aveņu sīrupu. Šis alus ir gaišs, var būt duļķains, ņemot vērā, ka nav filtrēts. Alus ir izteikti karbonizēts, tāpēc ļoti atsvaidzinošs un lielisks vasaras slāpju veldzēšanai. Weisse labi sader ar havarti sieru, nogatavinātu šķiņķi, riekstu maizi, aveņu siera kūku. Stiprums – 2,8–3,4% ABV, rūgtums – 3–6 IBU. Ieteicams baudīt 7–10 grādu temperatūrā.

Reklāma
Reklāma

Latvijas alus darītavu piemēri:

Nurme – PH Down, V1 Brewery – Utopug, Hopalaa – On the beach

Gose

Gose tipa alus Latvijas patērētājiem vēl ir samērā svešs, spēkus šī stila darīšanā izmēģinājuši tikai Labietis, Nurme, kā arī pavisam nesen šā stila pagatavošanai galvas lika kopā Ārpus un Malduguns speciālisti. Kāpēc vēl nav populārs? Atbilde ir garšā – tas ir skābi sāļš alus, jo darīšanas procesā tam pievieno sāli. Alus ir gaišs, bet mazliet dūmakains – tas rauga dēļ. Garšā jūtamas dažādas garšas – no zāļainām un puķainām līdz asām un augļainām. Stiprums – 4,4–5,4% ABV, rūgtums – 10–15 IBU. Ieteicams baudīt 4–10 grādu temperatūrā.

Latvijas alus darītavu piemēri:

Labietis – Asara, Nurme – Sea Goes Pink, Ārpus un Malduguns kopdarbs – Piejūras klimats

Imperiālais/dubultais Indijas gaišais eils

Saīsināti – IIPA vai DIPA. Kārtīgi apiņots Indijas gaišais eils ar vēl izteiktāku garšu un smaržu, protams, arī rūgtumu. Bieži vien, brūvējot DIPA tipa alu, aldari izmanto sauso apiņošanu – apiņus pievieno pēc rūgšanas beigām, lai būtu īpaši apiņains alus. Parasti alus darīšanas procesā izmanto ļoti aromātiskus apiņus, kas dod ļoti svaigu garšu. Bieži DIPA tipa alus ir arī ļoti augļains. DIPA parasti ir tumšākā krāsā nekā IPA, arī ar krietni augstāku alkohola procentu. DIPA labi sader kopā ar trekniem sieriem, cūkgaļas karbonādi, lasi, burkānkūku. Stiprums – 7,6–10,6% ABV, rūgtums – 65–100 IBU. Ieteicams baudīt 10–13 grādu temperatūrā.

Latvijas alus darītavu piemēri:

Jaunpils – Dubultā IPA, Hypnos – Hipnozaurs, Pumpurs – Meža Gars

Jaunanglijas Indijas gaišais eils

Saīsināti – NEIPA. Ļoti apiņots, taču fantastiski augļainā aromāta un garšas dēļ rūgtums nav uzmācīgs. NEIPA darīšanas procesā faktiski neiztrūkstoša ir sausā apiņošana, kas ir viens no iemesliem augļainumam, tropiskās garšas un smaržas pieredzei. Bieži vien aldari NEIPA darīšanas procesā pievieno arī kviešus vai auzas. Alus krāsa atbilst garšai un smaržai – tā ir sulīgi dzeltenīgi oranža, necaurspīdīga, bieži vien ar izteiktu duļķi. Pēdējo gadu viens no populārākajiem stiliem pasaulē, ko cilvēku pieprasījuma dēļ izmēģinājušas daudzas lielākas un mazākas darītavas, tostarp Latvijā. NEIPA labi sader kopā ar kazas sieru, cūkgaļas fileju, krēmu brulē. Stiprums – 6,3–7,5% ABV, rūgtums – 50–70 IBU. Ieteicams baudīt 7–12 grādu temperatūrā.

Latvijas alus darītavu piemēri:

Ārpus – DDH Enigma IPA, Nurme – Enigmatic IPA, V1 Brewery – Pugster

Imperiālais stauts

Stautu ģimenes stiprākais pārstāvis – pavisam noteikti alus baudīšanai, nevis dzeršanai. Tas ir piķa melns, visai izteikti iesalaini salds un ļoti tumīgs dzēriens ar šokolādes un karameles notīm garšā un smaržā, protams, arī ar izteiktu grauzdējumu. Izteikto rūgtumu nodrošina grauzdējums, kā arī apiņi, kurus imperiālā stauta gadījumā pievieno izteikti vairāk nekā, piemēram, piena stautam. Imperiālo stautu droši var pasniegt kopā ar ilgi nogatavinātiem sieriem, zosu pastēti, šokolādes kūku, saldējumu. Stiprums – 7,0–12,0% ABV, rūgtums – 50–80 IBU. Ieteicams baudīt 21–24 grādu temperatūrā.

Latvijas alus darītavu piemēri:

Nurme – Jaffa Cake, Labietis – Pelašķu velns, Malduguns – Tumšā puse

Saison

Beļģu klasika, vēsturisks alus stils. Krāsā zeltains, dzintarains ar nelielām nogulsnēm. Interesanti, ka saison tipa alus bieži vien nogatavina pudelē. Garšā jaušams visai izteikts raugs un pienskābe ar augļainām, arī dažādām lauku smaržu un garšas notīm. Alus parasti ir vidēji api­ņots, bet rūgtums nekad nav uzmācīgs. Lielisks alus tā baudīšanai vasarā, tomēr eksperimentēt griboši aldari nogatavina alu pat gadu un ilgāk, papildu unikalitātei pievieno arī dažādas garšvielas, kas garšai dod jaunu dimensiju, padarot alu perfekti piemērotu baudīšanai visu gadu. Saison labi sader ar brī sieru, dažādām jūras veltēm, īpaši ar mīdījām, arī ar sorbetu. Stiprums – 4,4–8,4% ABV, rūgtums – 20–38 IBU. Ieteicams baudīt 7–12 grādu temperatūrā.

Latvijas alus darītavu piemēri: Indie Jānis – Izvirtulis, Teika – Beļģu klaidonis, Alķīmiķis – Martietis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.