Alū marinēts cūkas ciskas cepetis. Ideja svētdienas maltītei 0
Nepieciešams
1 kg cūkgaļas no apaksštilba bez ādas, 400 ml gaišā alus, 4 sīpoli, 3 ķiploka daivinņs, 2 lauru lapas, 10 balto piparu graudiņi, 1 tējkarote koriandra graudiņu, 1 tējkarote kaltēta majorāna, naža gals cukura, 3 ēdamkarotes kausēta sviesta, 4 āboli, 300 g selerijas kātu, sāls, malti melnie pipari, majorāna zariņš.
Pagatavošana
Nomizo 2 sīpolus un ķiploka daiviņas. Sīpolus sagriež šķēlītēs, ķiploka daiviņas – četrās daļas. Gaļu visapkārt ar asu nazi mazliet iešķeļ un atvērumos liek ķiploku gabaliņus.
Tad gaļu liek bļodā kopā ar sīpolu šķēlēm, lauru lapām, piparu un koriandra graudiņiem, kaltētu majorānu un cukuru, pārlej ar alu un aizvākotu marinē apmēram 12 stundas ledusskapī. Laiku pa laikam apgroza.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 oC temperatūrai.
Gaļu izņem no marinādes un nosusina (marinādi saglabā).
Atlikušos 2 sīpolus nomizo un sagriež četrās daļās.
Cepamā katlā uz plīts sakarsē kausētu sviestu un apcep gaļu no visām pusēm brūnu.
Pieliek sīpolus un mazliet pasautē.
Marinādi izkāš caur sietu, lej katlā un aizvākotā traukā sautē cepeti cepeškrāsnī otrajā nodalījumā apmēram 2,5 stundas.
Kamēr gaļa sautējas, nomizo ābolus, sagriež četrās daļās un izņem sēklotni.
Selerijas nomazgā, ja vajag, novelk miziņu un notīra.
Sagriež gabaliņos un liek cepamā katlā 20 minētes pirms sautēšanas beigām.
Gatavu cepeti atstāj izslēgtā cepeškrāsnī apmēram uz 10 minūtēm.
Mērcei pieber sāli un piparus. Majorānu nomazgā un nosusina.
Lapiņas sīki sakapā un pārkaisa mērcei. Gaļu sagriež šķēlēs un kārto traukā.