Šefa knifi 0
Akmeņlauzīte – tā pati krese, tikai ņemta dabā. Lapiņas liek uz gaļas uzkodām, arī aknu pastētes, stiprās garšas dēļ var aizvietot piparu piedevu.
Ātrās kūpināšanas paņēmiens – noder gadījumos, kad produktam neilgā laikā jāpiešķir kūpinājuma garša. Metāla bļodā kaltētiem augiem vai lapām, arī sēklām lej virsū eļļu un ar pavāra degli to aizdedzina. Divas stundas ļauj garšām ievilkties, caur blīvu audumu izkāš un iegūto eļļu smērē, piemēram, uz gaļas.
Kumelīšu kaperus gatavo no ziedu pumpuriem, kam 2,5 – 3% apjomā no kopējās masas pievienots sāls. Mēnesi glabā slēgtā traukā tumšā, siltā vietā, ik pa laikam atverot vāku. Pielej sidra etiķi, lieliski garšo ar jēlu zandartu. Glabā vēsumā. Šādi fermentē arī priežu pumpurus, ērkšķogas, negatavas zemenes u.c., tikai ogām pēc nogatavināšanas nav jāpievieno etiķis.
Receptes
Zemeņu un fenheļa salāti ar “Friša” mērci
Sagriež zemenes gabalos un fenheli – plānās šķēlītēs, kas iepriekš 10 minūtes paturētas aukstā ūdenī kraukšķīgumam. Pievieno estragona lapiņas, smaržīgo madaru, estragona eļļu un “Friša” mērci, kas iegūta, alus kokteili uz nelielas uguns vārot katliņā, kamēr masa kļūst biezāka.
Labi sader ar to pašu alus kokteili, kas izmantots mērcē.