Riekstu piens – gatavojam paši 0
Pagatavot svaigu dzērienu no mandelēm, lazdu riekstiem vai rīsiem var katrs. Galarezultāts gan būs baudāms tikai tad, ja ūdens un sēklas vai rieksti būs kvalitatīvi. Vislabāk izvēlēties filtrētu vai avota ūdeni bez piegaršas, savukārt riekstiem un sēklām jābūt svaigiem – ja tie nostāvējušies veikalu noliktavās un sastāvā esošā eļļa ir oksidējusies, dzērienam būs rūgta garša un nepatīkama smarža.
Mandeļu un lazdu riekstu pienu var nopirkt veikalā, bet tikpat gardi ir arī pekanriekstu, Indijas, Brazīlijas, makadamijas un valriekstu piena dzērieni. To pagatavošana ir vienkārša, ja vien mājās ir jaudīgs blenderis ar trauku.
Pats svarīgākais šajā procesā ir vismaz 10–12 stundas vēsā ūdenī izmērcēt riekstus. Pēc tam ūdeni nolej un riekstus noskalo, mainot ūdeni, līdz tas ir tīrs.
Pamatreceptei ņem 100 g izmērcētu riekstu un 500 ml ūdens. Sastāvdaļas liek blenderī un kuļ, līdz šķidrums atgādina biezu pienu, pēc tam izkāš caur vairākkārt salocītu marlīti. Lai dzēriens būtu baudāms, var pievienot dažādas piedevas un garšvielas. Saldināšanai izmanto medu, melasi, kļavu vai agaves sīrupu. No garšvielām – vaniļu, kardamonu, kanēli, kurkumu un muskatriekstu. Bērniem garšo, ja pievieno kakao vai keroba pulveri (kerobs jeb maizes koka pulveris ir līdzīgs kakao, tikai bez uzmundrinošās, bērnu psihi kairinošās ietekmes). Riekstu biezumus, kas palikuši pāri, var izmantot cepumu un kēksu mīklai, piebērt zupām, mērcēm vai sautējumiem.